Το lockdown στη διασκέδαση της Μυκόνου ξεκλείδωσε το ντόμινο τοπικών μέτρων που αναμένεται να επιβληθούν και σε άλλα εξίσου δημοφιλή στους τουρίστες νησιά αλλά και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, εφόσον η επιδημιολογική τους εικόνα συνεχίζει να ομοιάζει με… ηφαίστειο κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, προκύπτει εμπράκτως ότι το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών δεν αρκεί για να κατατροπώσει την κυκλοφορία του στελέχους «Δέλτα», σε περιοχές που βουλιάζουν από επισκέπτες. Ειδικότερα, έπειτα από τις προειδοποιήσεις, η σκληρή απόφαση για το «νησί των ανέμων» ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα, από 77 σε 318. Συνεπώς, εκτιμήθηκε ότι η ταχύτατη επιδείνωση είναι προδιαγεγραμμένη εάν δεν τεθούν περιορισμοί.

Εξίσου, όμως, ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα για άλλους προορισμούς της νησιωτικής μας χώρας καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακολουθούν την πορεία της Μυκόνου με χρονική διαφορά μίας εβδομάδας. Στην Πάρο το σύνολο των κρουσμάτων σε διάστημα επτά ημερών είναι 163, στη Σαντορίνη 103, στη Μήλο 30 και στο Ρέθυμνο περί τα 600. Αντίστοιχα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ιο, φτάνοντας τα 55 από μόλις εννιά. Ομως οι επιδημιολόγοι επιχειρώντας να αναλύσουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε νησιού -όπως, τον μόνιμο πληθυσμό και πόσο αυτός αυξάνεται κατά την τουριστική περίοδο αλλά και το προφίλ των τουριστών – διαπιστώνουν ότι κάθε μία περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Στην ούτως ή άλλως πολύπλοκη αυτή εξίσωση εξίσου σημαντικός παρονομαστής είναι και η τοπική εμβολιαστική κάλυψη. Ομως, στο «νησί των ανέμων» όπου ο δείκτης θετικότητας σκαρφάλωσε στο 3,31%, το 53,87% των πολιτών που διαμένουν εκεί μόνιμα έχουν εμβολιαστεί πλήρως και το αντίστοιχο ποσοστό για τους εμβολιασμένους με μία μόνον δόση αγγίζει το 62,58%. «Πρόκειται για επίπεδα υψηλότερα από τον μέσο όρο άλλων περιοχών. Συνεπώς και κατά πάσα πιθανότητα οι ευπαθείς ομάδες έχουν καλυφθεί και ο κίνδυνος, αν και παραμένει,  υπολογίζεται μικρός», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής. Διευκρινίζει, δε, ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 80% είναι «δύσκολη υπόθεση». Και αυτό αφενός γιατί οι ανήλικοι αποτελούν (ανάλογα πάντα με την περιοχή) το 10-20% του πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι ο πυρήνας των ανθρώπων που εκφράζουν δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης Covid-19 αγγίζει το 15-20%.

Διπλασιασμός

Αντιστρόφως ανάλογα, «κατά τους θερινούς μήνες, ο πληθυσμός στο συγκεκριμένο νησί που αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό, διπλασιάζεται με την είσοδο τουριστών αλλά και εποχικών υπαλλήλων, οι οποίοι σημειωτέων είναι κατά κανόνα νέοι και ανεμβολίαστοι. Ο παράγοντας αυτός σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των μέτρων, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες μετάδοσης του ιού». Υπό το πρίσμα αυτό, τα τοπικά «τείχη ανοσίας» – ανάλογα πάντα με το ύψος τους – έχουν σημαντικό προστατευτικό ρόλο ώστε να μη διαταραχθούν οι υγειονομικοί δείκτες σημαντικά, εντούτοις δεν εμποδίζουν αποφασιστικά τις μεταδόσεις. Σε κάθε περίπτωση, αντίστοιχη είναι η εμβολιαστική κάλυψη και σε άλλα νησιά όπου έχει σημάνει «πορτοκαλί» συναγερμός. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Πάρο, όπου η τάση των κρουσμάτων είναι ανοδική, οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν το 51,31% και στη Σαντορίνη το 54,13%.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την ταχύτητα που εξελίσσεται το τέταρτο κύμα, αιτιολογεί την απόφαση για ειδικά μέτρα που αφορούν τη διενέργεια περισσότερων τεστ. Ηδη σε αυτές τις έξι περιοχέςοι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό υποχρεούνται να υποβάλλονται εβδομαδιαίως σε δύο τεστ- ένα self και ένα rapid – και να καταχωρούν το αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμαself-testing.gov.gr. Ακόμη, υποχρέωση για διπλό τεστ -ένα self και ένα rapid – εβδομαδιαίως έχουν και οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στα επιβατηγά πλοία και τα κρουαζιερόπλοια.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των παραθεριστών, συνιστώντας τη διενέργεια τεστ κατά την αποχώρησή τους από τα νησιά, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού στα μέλη της οικογένειάς τους, στον κοινωνικό τους περίγυρο αλλά και στους συναδέλφους τους κατά την επιστροφή τους.