Η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, οδηγούν αρκετές κυβερνήσεις στο να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα και lockdown, μια προειδοποίηση ότι η πανδημία παραμένει εδώ και δεν έχει τελειώσει.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, που πολλές χώρες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα για να βρουν πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, η ινδική μετάλλαξη είναι ήδη παρούσα, με αποτέλεσμα τον ανασχεδιασμό των μέτρων και τον προβληματισμό των κυβερνήσεων.

Στην Αυστραλία τέσσερεις μεγάλες πόλεις, το Σίδνεϊ, το Μπρίσμπεϊν, το Περθ και το Ντάργουιν, ξανακλείδωσαν με αυστηρούς όρους. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Μαλαισίας δήλωσε ότι η εντολή για παραμονή των κατοίκων στο σπίτι θα παραταθούν επ ‘αόριστον. Αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη Βρετανία, όπου οι περιπτώσεις της παραλλαγής Delta, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία, αυξάνονται γρήγορα.

Στο Μπαγκλαντές, οι στρατιώτες ετοιμάζονται να αρχίσουν τις περιπολίες στους δρόμους, με στόχο την επιβολή των κυβερνητικών εντολών για παραμονή των πολιτών στο σπίτι.

«Η παραλλαγή Delta του Covid-19 κυριαρχεί», δήλωσε ο Robed Amin, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι το στέλεχος ήταν υπεύθυνο για περισσότερο από το 60% των νέων κρουσμάτων.

Το lock down και οι περιορισμοί έχουν ξεφουσκώσει τις ελπίδες σε ολόκληρη την περιοχή, όπου πολλές χώρες απέφυγαν τα χειρότερα  από την εξάπλωση της πανδημίας πέρυσι.

Τώρα, οι κουρασμένοι κάτοικοι απογοητεύονται από αυτό που ορισμένοι περιγράφουν ως πανδημική παλινδρόμηση των χωρών τους, καθώς άλλα μέρη του κόσμου αρχίζουν να αίρουν τους περιορισμούς και να επιστρέφουν σταδιακά στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Οι καθημερινές λοιμώξεις στη Μαλαισία κορυφώθηκαν στις αρχές Ιουνίου, αλλά ακόμα και μετά από εβδομάδες lockdown, οι νέες περιπτώσεις μειώθηκαν μόνο κατά 5% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία των New York Times. Μόνο το 6% των 33 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας εμβολιάστηκαν πλήρως. 

«Αν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, αυτό θα άλλαζε εντελώς το παιχνίδι», δήλωσε ο Χασάν Βάλι, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο La Trobe στη Μελβούρνη. Με λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αυστραλίας πλήρως εμβολιασμένο, είπε,  «όπου είμαστε τώρα δεν αποτελεί έκπληξη.»

Μολονότι η Αυστραλία ήταν μεταξύ των χωρών που ήλεγξαν με τον καλύτερο τρόπο την επιδημία, με μόλις 910 θανάτους σε 25 εκατομμύρια πληθυσμού, η κυβέρνηση επικρίνεται πλέον για τη βραδύτητα του εμβολιασμού, καθώς έχουν χορηγηθεί περίπου 7,2 εκατομμύρια δόσεις και μικρή αναλογία του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε χθες, Σάββατο, για τρεις ημέρες τη «φούσκα αεροπορικών ταξιδιών» που επέτρεπε πτήσεις χωρίς καραντίνα με την Αυστραλία.

Ο νεοζηλανδός υπουργός αρμόδιος για τη μάχη κατά της Covid-19 δήλωσε πως αυτή η αναστολή θα δώσει στους αξιωματούχους το χρόνο για να εξετάσουν μέτρα «για να γίνει ασφαλέστερη η φούακα, όπως πραγματοποίηση τεστ πριν από την αναχώρηση για όλες τις πτήσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Μετάλλαξη Δέλτα -Εμβόλια

Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία, είναι πλέον παρούσα σε τουλάχιστον 85 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δημιουργώντας φόβους, παρά τις εκστρατείες εμβολιασμού, για νέα κύματα της πανδημίας, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους.

Το στέλεχος Δέλτα είναι μία από τις πολλές «μεταλλάξεις ανησυχίας» , όπως προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αν και οι εκτιμήσεις για τη μολυσματικότητα της διαφέρουν, η παραλλαγή θα μπορούσε να είναι 50% πιο μεταδοτική από την ήδη ταχύτερα διαδεδομένη έκδοση Alpha, η οποία εμφανίστηκε στη Βρετανία πέρυσι, λένε αξιωματούχοι υγείας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια Covid-19 εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Delta, αν και η προστασία είναι σημαντικά χαμηλότερη για εκείνους που έχουν μερικώς εμβολιαστεί. Ωστόσο, οι εμπειρίες πολλών χωρών δείχνουν ότι η παραλλαγή Delta μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μέσω των μη εμβολιασμένων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Οι χώρες που έχουν εμβολιάσει σχετικά υψηλά ποσοστά του πληθυσμού τους προχωρούν με τα νέα σχέδια. Στη Βρετανία, όπου η παραλλαγή του Δέλτα αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν όλες τις νέες περιπτώσεις, αξιωματούχοι λένε ότι εξακολουθούν να σχεδιάζουν να άρουν τους υπόλοιπους πανδημικούς περιορισμούς στις 19 Ιουλίου, με σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο.

Ενώ τα περιστατικά αυξάνονται τώρα, ο αριθμός των θανάτων παραμένει πολύ χαμηλός”, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Sajid Javid.

Delta Plus

Οι ειδικοί λένε ότι όσο ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, μπορεί να αποκτήσει μεταλλάξεις που μπορεί να παρουσιάσουν νέες προκλήσεις. Στην Ινδία, όπου ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα φέτος την άνοιξη προκάλεσε χιλιάδες θανάτους καθημερινά, το κράτος της Μαχαράστρα επανέφερε την εντολή για παραμονή στο σπίτι ως απάντηση στην εμφάνιση μιας παραλλαγής της Δέλτα που έχει γίνει γνωστό ως «Delta Plus».

Ινδοί αξιωματούχοι υγείας εξέφρασαν την ανησυχία ότι το Delta Plus θα μπορούσε να εξαπλωθεί ακόμα πιο εύκολα σε έναν τεράστιο πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων, με λιγότερο από 5 τοις εκατό πλήρως εμβολιασμένο. Σε μια προσπάθεια αύξησης της προσφοράς εμβολίων, η χώρα ενέκρινε την Τρίτη τη χρήση ενός τέταρτου εμβολίου, της Moderna. «Υπάρχει η πιθανότητα του τρίτου κύματος», δήλωσε ο επικεφαλής της Μαχαράστρα, Ουντχάβ Μπαλάσεχμπ Τάκερεϊ.

Ευρώπη-Νότια Αφρική 

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη στην επικράτειά της. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ενώ στη Γαλλία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 9% έως 10% των νέων μολύνσεων.

Η  Ρωσία, η οποία μαστίζεται από την παραλλαγή Δέλτα, κατέγραψε το Σάββατο, 21.665 νέες μολυνσεις.  Οι μολύνσεις σημειώνουν αύξηση 25% τις επτά τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις επτά προηγούμενες και ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 33%.

Στην παραλλαγή Δέλτα οφείλεται επίσης μια έξαρση των νέων κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, δήλωσαν το Σάββατο, επιστήμονες, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον μέτρα. Η χώρα αυτή κατέγραψε 18.762 νέα κρούσματα της Covid-19, το μεγαλύτερο αριθμό από τον Ιανουάριο. «Εισήλθαμε σε μια εκθετική φάση της πανδημίας», προειδοποίησε ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, ένας από τους γνωστότερους ιολόγους της Νότιας Αφρικής.

Στη Γαλλία, δύο ασθενείς κατέληξαν στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν «ένα σχέδιο άμεσης δράσης» για να «αποφευχθεί μια επανέναρξη της επιδημίας».

Αυστηρότερα μέτρα θα επιβληθούν από αύριο στη Μάλτα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων την είσοδο στους ανεμβολίαστους Βρετανούς επισκέπτες, στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού. Η Μάλτα έχει καταγράψει μόλις ένα κρούσμα της παραλλαγής Δέλτα, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί αφού η Βρετανία την κατέταξε στην «πράσινη λίστα» την περασμένη εβδομάδα.

Η Τσεχία απαγόρευσε στους πολίτες της  να ταξιδεύουν στη Ρωσία και την Τυνησία λόγω της εξάπλωσης των παραλλαγών του νέου κορονοϊού σε αυτές τις χώρες, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων CTK. Η Τσεχία κατέγραψε χθες μια άνοδο του εβδομαδιαίου μέσου όρου κρουσμάτων σε 157 από 118 πριν από μια εβδομάδα.Πάνω από 3,1 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού και έως χθες είχαν χορηγηθεί πάνω από οκτώ εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Πηγή: ΟΤ