Οι αρχές της Τεχεράνης ανακοίνωσαν σήμερα ότι ενέκριναν τη χρήση ενός εμβολίου ιρανικής παρασκευής που δεν έχει λάβει ακόμη άδεια κυκλοφορίας, για περιπτώσεις που χρήζουν επειγόντως εμβολιασμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιρανικού Τύπου, το μέτρο αυτό έχει στόχο να αντισταθμίσει την έλλειψη εμβολίων επιτρέποντας τη χορήγηση μιας δεύτερης δόσης στους ανθρώπους που έχουν λάβει ήδη μια πρώτη.

«Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου Barekat χορηγήθηκε και το εμβόλιο θα προστεθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού από την προσεχή εβδομάδα» (Σάββατο, πρώτη ημέρα της εβδομάδας στο Ιράν), δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου του.

Το «COVIran Barekat» όπως είναι η πλήρης ονομασία του, αναπτύχτηκε από το Ίδρυμα του Τάγματος του Ιμάμη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του οργανισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, η παραγωγή του εμβολίου ξεκίνησε στις «αρχές Ιουνίου» και έκτοτε «σχεδόν τρία εκατομμύρια δόσεις» βγήκαν από το εργοστάσιο.

Το Irna μετέδωσε στις 7 Ιουνίου ότι η Δρ Μίνου Μοχράζ, ειδική στην Ανοσολογία και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου καταπολέμησης του κορονοϊού, είχε ζητήσει από το υπουργείο να εκδώσει «το συντομότερο δυνατό άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης» για το COVIran Barekat.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής από την πανδημία της Covid-19. Η νόσος έχει προκαλέσει περισσότερους από 82.000 θανάτους σε ένα σύνολο τριών εκατομμυρίων ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά κατ’ ομολογία των αρχών.

Η Τεχεράνη, εξουθενωμένη από τις αμερικανικές κυρώσεις, διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να εισάγει τα εμβόλια τα οποία χρειάζεται για να προστατεύσει τον πληθυσμό της, λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών της να πληρώσει τους προμηθευτές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι (σε συνολικό πληθυσμό 83 εκατομμυρίων κατοίκων) έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού τον Φεβρουάριο, αλλά μόνο 851.207 Ιρανοί έλαβαν τις δύο απαραίτητες δόσεις.

Ο Τύπος πρόσφατα εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη εμβολίων που κινδυνεύει να είναι αιτία να χαθούν όλα τα οφέλη του εμβολιασμού αν χιλιάδες πολίτες δεν κάνουν τη δεύτερη δόση μέσα στις απαραίτητες προθεσμίες.

Εκτός από το Μπαρεκάτ, τέσσερα ακόμη ιρανικά εμβόλια κατά της Covid-19 είναι επί του παρόντος στη φάση των κλινικών δοκιμών.

Πηγή: ΑΜΠΕ