Κατά της θεσμοθέτησης ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι γονείς 49 μαθητών εσπερινών Λυκείων, υποστηρίζοντας ότι ο σχετικός νόμος 4777 του υπουργείου Παιδείας είναι αντισυνταγματικός και παράνομος.

Οι γονείς ζητούν να ακυρωθεί η από 13.5.2021 υπουργική απόφαση, που καθορίζει τους συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς, όσοι φοιτούσαν σε εσπερινά Λύκεια και ήταν υποψήφιοι στις Πανελλαδικές εξετάσεις, λάμβαναν μπόνους, έτσι ώστε να εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% του γενικού συνόλου των εισακτέων.

Όπως υποστηρίζεται στην προσφυγή, με την κατάργηση του μπόνους, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των εσπερινών Λυκείων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σημειώνουν οι γονείς.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων, είχαν ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο συμπληρώσει τις δηλώσεις προτιμήσής τους στις Σχολές, δηλαδή πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος 4777/2021.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση (άρθρο 16 Συντάγματος), καθώς η Πολιτεία, με την κατάργηση του μπόνους, κάθε άλλο παρά προστατεύει και ενισχύει την εκπαίδευση, αφού δεν αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών, που χρήζει ειδικής ρύθμισης, εξομοιώνεται με τους άλλους υποψηφίους.

Ακόμη, σημειώνουν οι γονείς, «παραβιάζεται η συνταγματική διάταξη περί ισότητας» (άρθρο 4 Συντάγματος), καθώς η εξομοίωση των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων με τους υπόλοιπους μαθητές είναι ανεπίτρεπτη.

Επισημαίνουν, τέλος, ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας, καθώς ο επίμαχος νόμος δεν προβλέπει την έκδοση οποιασδήποτε εκτελεστής ή κανονιστικής ατομικής διοικητικής πράξης, έτσι ώστε να μπορεί να προσβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων.