Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε το πράσινο φως στους επενδυτές να συνεχίσουν να αγοράζουν μερικά από τα κρατικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων τους επόμενους μήνες.

Με τη δήλωσή της την Πέμπτη, ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η Λαγκάρντ εκτόνωσε τους φόβους ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αποσύρει την πρωτοφανή νομισματική στήριξη, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η δέσμευση της –να διατηρήσει τις αγορές ομολόγων σε σημαντικά υψηλότερο ρυθμό απ΄ ότι στις αρχές του 2021- προκάλεσε νέο ράλι τιμών στα ιταλικά και ελληνικά ομόλογα –που θεωρούνται από τα ομόλογα με το μεγαλύτερο ρίσκο στην Ευρωζώνη και αποτελούν την καλύτερη επιλογή για επενδυτές που ποντάρουν στη συνέχιση των μέτρων στήριξης για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.

Oι επενδυτές στα ομόλογα των δύο χωρών χρησιμοποιούν την κλασική πρακτική συναλλαγών carry trade –που χρησιμοποιείται κυρίως από διαχειριστές χρήματος που αγοράζουν και διακρατούν χρεόγραφα προκειμένου να κερδίσουν από την έξτρα απόδοση, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι οι διαμορφωτές πολιτικής θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού υπό έλεγχο. Οι συναλλαγές αυτές είναι περισσότερο δημοφιλείς όταν υπάρχει λιγότερο ρίσκο για μεταβλητότητα, κάτι που γίνεται εμφανές ιδιαίτερα τώρα που η ΕΚΤ ήταν τόσο ακριβής στην περιγραφή της για τη νομισματική πολιτική.

«Η ΕΚΤ έκανε ότι μπορούσε για να επηρεάσει τις αγορές ομολόγων για ένα ήρεμο καλοκαίρι,» δήλωσε ο Πιετ Κρίστιανσεν, της Danske Bank.

Με διαφορά απόδοσης πάνω από 100 μονάδες βάσης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, τα 10ετή ιταλικά και ελληνικά ομόλογα προσφέρουν σχεδόν τριπλάσια απόδοση έναντι του μέσου όρου των ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι κάτοχοι γερμανικών ομολόγων θα έχουν υποστεί ζημιά περίπου 1% στο έτος που πέρασε, ενώ οι κάτοχοι ιταλικών ή ελληνικών ομολόγων θα κατέγραφαν κέρδη πάνω από 6%, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays.

«Το δάχτυλο της ΕΚΤ δεν βρίσκεται κοντά στην σκανδάλη,» δήλωσε ο Βουκ Μαγκντέλινιτις, της Overbond. «Στην πραγκατικότητα, το δίχτυ ασφαλείας παραμένει σταθερό και δεν υπάρχει κανένα σημάδι περί αλλαγής πορείας.»

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 22 Ιουλίου, όμως η συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου είναι η πιο πιθανή για να συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή. Το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει ένα νέο γύρο επικαιροποιημένων οικονομικών προβλέψεων, η Ε.Ε. θα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου εμβολιασμού και οι καταβολές των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν αρχίσει.

Συζήτηση υψηλών τόνων

Οι τόνοι θα ανέβουν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου στη συζήτηση για τον ρυθμό αγοράς ομολόγων με τα «γεράκια» της ΕΚΤ να εκτιμάται ότι θα ασκήσουν πιέσεις για την σταδιακή άρση του προγράμματος, το οποίο προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Μέχρι τότε, ωστόσο, οι ομολογιακές αγορές μπορούν να βασίζονται στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.  Τα ιταλικά ομόλογα αντέστρεψαν την πτωτική πορεία τους για να κινηθούν ανοδικά για τρίτη διαδοχική ημέρα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 30ετούς να υποχωρεί σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Πηγή OT