Σε Λερναία Υδρα τείνουν να εξελιχθούν τα κορονοπάρτι στις πλατείες της Αττικής για την ΕΛ.ΑΣ. Την ώρα που η ομάδα ΟΔΟΣ παρεμβαίνει σε μια περιοχή για να αποτρέψει τον συνωστισμό, μια άλλη σε κοντινή απόσταση γεμίζει ασφυκτικά. Μετά την πρώτη παρέμβαση στη Βαρνάβα, όπου ο συνωστισμός τις προηγούμενες εβδομάδες είχε βγει εκτός ελέγχου, μεγάλος όγκος των συγκεντρωμένων διοχετεύθηκε σε άλλες πλατείες, όπως αυτή του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη – όπου και εκεί χθες αστυνομική δύναμη «μπλόκαρε» τα νυχτερινά κορωνοπάρτι – αλλά και η γειτονική πλατεία Υμηττού.

Κι ενώ το βράδυ της Τρίτης η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούσε στο Περιστέρι για να ελέγξει το κορωνοπάρτι στη Βεάκη, στην πλατεία Υμηττού η υπερσυγκέντρωση νεαρών είχε ως αποτέλεσμα γύρω στις 10 το βράδυ να ξεσπάσει άγρια συμπλοκή. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, 25χρονος που έβγαλε… μαχαίρι και τραυμάτισε ελαφρά άτομο από «αντίπαλη» παρέα, στη συνέχεια σχεδόν λιντσαρίστηκε και έπρεπε να φυγαδευτεί από τους ψυχραιμότερους για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στο άκουσμα, όμως, της αστυνομικής σειρήνας, ο μεγαλύτερος όγκος των θαμώνων τράπηκε σε άτακτη φυγή.

Τι λένε οι κάτοικοι

Η ωμότητα του περιστατικού προκάλεσε τον προβληματισμό κατοίκων και επιχειρηματιών που ανησυχούν για την αλλοίωση του οικογενειακού χαρακτήρα της περιοχής. Τα αφτιά και τα μάτια της πλατείας, οι περιπτεράδες, μιλούν για παρουσία ατόμων που δεν έχουν ξαναδεί. «Από την Παρασκευή και μετά, η πλειοψηφία του κόσμου στην πλατεία είναι από αλλού. Το κακό είναι ότι αφήνουν σκουπίδια. Οταν υπάρχει όχλος μαζεμένος, στο τέλος κάτι θα προκύψει και κάποιοι θα βρουν αιτία να μαλώσουν», λένε ζητώντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Μετά το πρωτοφανές περιστατικό, οι επιχειρηματίες γύρω από την πλατεία ελπίζουν σε μια ήπια παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., όπως συνέβη και στις άλλες πλατείες. «Η διακριτική παρουσία αστυνομικών θα βοηθούσε κυρίως στο να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Με προβληματίζει η κατάσταση. Από τη στιγμή που «έκλεισε» η Βαρνάβα και επειδή είμαστε πολύ κοντά, έχει μεταφερθεί ένας μεγάλος όγκος νεαρών που σύχναζαν τελευταία εκεί στη δική μας πλατεία. Περνάω καθημερινά και γνωρίζω ότι το 70%-80% δεν είναι δημότες μας, ούτε καν άτομα από όμορο δήμο. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη γειτονιά μας όπως ήταν πριν στηθεί το σκηνικό αυτό. Προσπαθούμε και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος.

Η πλατεία Βαρνάβα, το βράδυ της Τρίτης (το πρώτο χωρίς έντονη αστυνομική παρουσία ύστερα από τρεις ημέρες), δεν είχε περισσότερα από 30 άτομα, ενώ ένα μόλις περιπολικό επόπτευε την κατάσταση περνώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Εμείς που θέλουμε την ηρεμία μας και την Αστυνομία παρούσα είμαστε η σιωπηλή πλειοψηφία. Δυστυχώς, και όταν ανοίξει η εστίαση, με τους περιορισμούς του ωραρίου, πάλι αργά το βράδυ θα έχουμε τα ίδια», λένε από την πλευρά τους περίοικοι.

Η ταυτότητα των καλεσμένων

 Στην ταυτοποίηση του… DJ που με τις μουσικές του διασκέδαζε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους της πλατείας Αγίου Γεωργίου προχώρησαν οι Αρχές. Πρόκειται για έναν 55χρονο, ο οποίος έχει ήδη κληθεί για εξηγήσεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Οσον αφορά την ταυτότητα των… καλεσμένων στα ιδιότυπα πάρτι της Κυψέλης, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Δημόσιων Χώρων του Δήμου Αθηναίων Βασίλειος Κορομάντζος εξηγεί ότι προδόθηκε από τα ίχνη που άφησαν πίσω τους. «Εν δυνάμει είναι οργανωμένο, με την έννοια ότι γίνεται μια ενημέρωση μέσω Facebook ότι «εκεί θα στηθεί ένα πάρτι», και υπάρχει η αίσθηση ότι και κάποια άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν μια εμπλοκή. Προχθές που μάζευαν τα απομεινάρια της προηγούμενης ξέφρενης νύχτας στελέχη της καθαριότητας βρήκαν μέχρι και μολότοφ. Δηλαδή, υπήρχαν κάποιοι που περίμεναν η Αστυνομία να διαλύσει τη συγκέντρωση ώστε να βρουν ευκαιρία να συγκρουστούν και να γίνει θέμα. Λογικά, όλο αυτό θα «ξεφουσκώσει», αλλά αυτό που περιμέναμε εμείς είναι μια αντίδραση από τον πολιτικό κόσμο. Από τη στιγμή που κάποιοι δεν το καταδικάζουν σημαίνει ότι ουσιαστικά το ανέχονται. Εμείς θέλουμε μια καθαρή θέση απέναντι στο φαινόμενο».