«Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφεριακές μετακινήσεις για το Πάσχα» τόνισε το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για διάγγελμα του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί.

Η επιτροπή αξιολογεί όλα τα στοιχεία και η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της ημέρας συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών ενώ δεν αποκλείεται το απόγευμα να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως είπε η κ. Πελώνη για τις μετακινήσεις το Πάσχα, «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας».

Πιθανό άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων στις 10 Μαϊου

Το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών, πρόσθεσε η κ. Πελώνη,  αποτελούν προτεραιότητα με βάση και το εργαλείο των self test  ενώ το ίδιο ισχύει και για το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Για τις εκκλησίες και το Πάσχα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ιερά Σύνοδο. Η κατεύθυνση όπως είπε είναι να κάνουμε Ανάσταση σε εξωτερικούς χώρους.

Αναφορικά με την Κυριακή του Πάσχα, η κ. Πελώνη υποστήριξε ότι στα σπίτια θα πρέπει να βρίσκονται μέχρι δύο οικογένειες.

Στόχος το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στη συνέχεια στο άνοιγμα του Τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να γίνει στις 14 Μαΐου.

Ορόσημο τα μέσα Μαϊου για επιστροφή στην κανονικότητα

Τον τόνο για το απαγορευτικό στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα είχε δώσει πάντως από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από τα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα με επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας».

«Φτάνει στο τέλος της η υγειονομική κρίση»

«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος» είπε χαρακτηριστικά.

«Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», σημείωσε.