Βουτιά έως και 15% σημείωσαν οι τιμές του bitcoin, φτάνοντας στα 51.700 δολάρια, πριν ανακάμψουν ξανά προς τα 55.000 δολάρια. Ηταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά εβδομάδων και προκλήθηκε έπειτα από φήμες ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ξεκινά προσπάθειες για την αντιμετώπιση των φαινομένου ξεπλύματος μαύρου χρήματος που συνδέεται συχνά με συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Το bitcoin δέχθηκε πλήγμα και από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να απαγορεύσει ευθέως τη χρήση κρυπτονομισμάτων για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι τουρκικές Αρχές με τον τρόπο αυτόν επιδιώκουν να σταματήσουν τη φυγή από τη λίρα σε κρυπτονομίσματα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εθνικό νόμισμα της χώρας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε λόγο για πιθανές μεγάλες ζημιές και σημαντικούς κινδύνους συναλλαγών από τα κρυπτονομίσματα και ανακοίνωσε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμμεσα ως μέσο πληρωμής επειδή δεν υπόκεινται σε κανέναν μηχανισμό ρύθμισης και εποπτείας, ούτε σε κεντρική ρυθμιστική Αρχή. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τις 30 Απριλίου με το σκεπτικό ότι το επίπεδο ανωνυμίας πίσω από τις συναλλαγές αυτές ενέχει τον κίνδυνο «μη ανακτήσιμων», όπως χαρακτηρίστηκαν, απωλειών. Και άλλες κυβερνήσεις φέρεται ότι εξετάζουν τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα λόγω της μεγάλης διακύμανσης των τιμών που καταγράφεται συνεχώς.

Η Ινδία ετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει τα κρυπτονομίσματα και θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσους διαπραγματεύονται ή κατέχουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία, όπως είχε αναφέρει το Reuters τον προηγούμενο μήνα, επικαλούμενο έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο με άμεση γνώση του σχεδίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ από την πλευρά του ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το bitcoin μοιάζει κάπως με τον χρυσό, όχι από πλευράς ασφάλειας, αλλά από την άποψη ότι αποτελεί περισσότερο όχημα για κερδοσκοπία παρά για συναλλαγές. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναφέρει τον Ιανουάριο ότι ο ρόλος του bitcoin μπορεί να αφορά τη διευκόλυνση εγκληματικής δραστηριότητας, λέγοντας ότι τα κρυπτονομίσματα ενδέχεται να βρίσκονται πίσω από περίεργες συναλλαγές.

Οι τιμές του bitcoin είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 64.869 δολάρια, ενόψει της εισαγωγής στη Γουόλ Στριτ της εταιρείας διενέργειας συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, Coinbase Global. Το ράλι έγινε επίσης και αφού πολλοί μεγαλοεπενδυτές και κερδοσκόποι είχαν σπεύσει να το υποστηρίξουν.

Το ενδιαφέρον για τα νομίσματα αυτά αυξήθηκε ξανά το προηγούμενο διάστημα επειδή εταιρείες διενέργειας πληρωμών, από την PayPal έως τη Square, άρχισαν να δέχονται συναλλαγές σε bitcoin στα συστήματά τους. Επίσης εταιρείες της Γουόλ Στριτ, όπως η Morgan Stanley, άρχισαν να παρέχουν πρόσβαση σε τέτοιες συναλλαγές για ορισμένους από τους καλύτερους πελάτες τους.

Οι εξελίξεις τρέχουν παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών αλλά και τη χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων ως μεθόδου πληρωμής. Είναι ενδεικτικό ότι το κρυπτονόμισμα dogecoin, που δημιουργήθηκε ως αστείο και έχει υποστηριχθεί από επιχειρηματίες όπως ο Ελον Μασκ, είχε ενισχυθεί περισσότερο από 110% την προηγούμενη εβδομάδα πριν υποχωρήσει στη συνέχεια. Η ζήτηση μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που οι επενδυτές που προσπαθούσαν να το αγοράσουν ή να το πουλήσουν στην πλατφόρμα συναλλαγών Robinhood οδήγησαν σε κατάρρευση του ιστότοπου.

Την ίδια στιγμή, εταιρείες που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα ενισχύσουν το δυναμικό τους με λομπίστες και άλλα στελέχη για να επηρεάσουν το υπό διαμόρφωση ρυθμιστικό περιβάλλον. Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του bitcoin το βλέπουν ως ένα σύγχρονο σύστημα συναλλαγών και μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, ενώ οι πολέμιοι εκφράζουν ανοικτά ανησυχίες ότι δημιουργείται κερδοσκοπική φούσκα.