Πόσος καιρός χρειάζεται για να επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα;

Ο διαδραστικός χάρτης στην ιστοσελίδα TimeToHerd υπολογίζει τις ημέρες που απομένουν για κάθε χώρα μέχρι να αποκτήσει ανοσία αγέλης μέσω του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού της και να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα στον διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας TimeToHerd, όταν επιλέξει κάποιος την χώρα που τον ενδιαφέρει, μπορεί να δει το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάζεται σε καθημερινή βάση και τις ημέρες που απομένουν μέχρι να επιτευχθεί στην εκάστοτε χώρα, η «ανοσία αγέλης», λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού το 70% των κατοίκων μιας χώρας.

Πόσες ημέρες χρειάζεται η Ελλάδα για την «επιστροφή στην κανονικότητα»;

Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη, η Ελλάδα χρειάζεται 272 ημέρες για την κανονικότητα υπολογίζοντας ότι έχει εμβολιαστεί το 11,37% ενώ καθημερινά εμβολιάζεται το 0,43% του πληθυσμού.

Φυσικά πάντως τις λιγότερες ημέρες τις έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία χρειάζονται μόνο 43 ημέρες προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης. Ο εμβολιασμός εκεί έχει φτάσει ήδη το 49,85%, ενώ κάθε ημέρα εμβολιάζεται το 0,93% του πληθυσμού.

Η Ισπανία για παράδειγμα, θα χρειαστεί 177 ημέρες αν αναλογιστούμε ότι έχει εμβολιαστεί το 13,20% του πληθυσμού της ενώ καθημερινά κάνει το εμβόλιο, το 0,64% των κατοίκων της.

Στη Λατινική Αμερική μπορεί να γίνει αντιληπτή η διαφορά στους μαζικούς εμβολιασμούς κάθε χώρας.

Η Χιλή προηγείται στο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού με ποσοστό 34,53%, χορηγώντας το εμβόλιο στο 0,87% των κατοίκων της σε ημερήσια βάση. Έτσι, υπολογίζεται να επιστρέψει στην κανονικότητα σε 82 ημέρες.

Στο μεταξύ, η Βραζιλία, μία από τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, αναμένεται να χρειαστεί 235 ημέρες καθώς έχει εμβολιαστεί το 7,77% του πληθυσμού της με ημερήσιο ποσοστό στο 0,53%

Αντιθέτως, το Μεξικό, με μόλις 5,32% του πληθυσμού του εμβολιασμένου θα μπορέσει να πετύχει την «ανοσία αγέλης» σε 469 ημέρες εφόσον συνεχίσει τους ημερήσιους εμβολιασμούς με ποσοστό 0,28%

Από την άλλη η Αργεντινή, σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη, πέτυχε να εμβολιάσει το 6,85% του πληθυσμού της κάτι που αναμένεται να της επιτρέψει την επιθυμητή ανοσία σε 346 ημέρες, εφόσον συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με ποσοστό 0,37% την ημέρα.

Μεταξύ των κρατών που θα χρειαστούν το μεγαλύτερο διάστημα για την «ανοσία της αγέλης» μέσω των μαζικών εμβολιασμών, είναι η Βολιβία και το Περού. Η πρώτη θα χρειαστεί 1.038 ημέρες, υπολογίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή έχει εμβολιαστεί μόλις το 2,27% του πληθυσμού και το 0,13% σε καθημερινή βάση.

Το Περού, με εμβολιασμένο το 1,77% του πληθυσμού και ημερήσιες δόσεις εμβολίων σε ποσοστό 0,04%, θα πετύχει την ανοσία σε 3.416 ημέρες…