Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των Ελλήνων στην κανονική τους ζωή έχει ξεκινήσει.

Με «όπλο» τα self test, που θα επεκταθούν σε λιανεμπόριο και μεταφορές, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για το π;vς και πότε θα γίνει το άνοιγμα όλων των σχολείων, των καταστημάτων, της εστίασης, αλλά και των παραλιών για τα μπάνια, μιας κι αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός.

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι πέρασε το ζενίθ της πανδημίας και πλέον όλα μπορούν με τους σωστούς κανόνες ασφαλείας (μάσκες, αποστάσεις) να λειτουργήσουν σταδιακά.

Έτσι, o σχεδιασμός για τη χαλάρωση των μέτρων περιλαμβάνει τις εξής ημερομηνίες-κλειδιά, ενώ το Πάσχα πλησιάζει:

  • 19 Απριλίου: Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια αλλά μόνο για μαθητές Λυκείου.
  • 24 Απριλίου: Ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, χωρίς click inside/click in shop και click away.
  • Πιθανό το Πάσχα στο χωριό, αρκεί να υπάρχει ικανός αριθμός self tests για όσους θέλουν να φύγουν για την επαρχία.
  • Τη Μεγάλη Εβδομάδα ανοίγουν οργανωμένες παραλίες.
  • 10 Μαΐου: Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, εστίαση, παιδότοποι, κτήματα για γάμους.
  • 14 Μαΐου: Τέλος του lockdown με άνοιγμα του τουρισμού.

Παγώνη: Μια εβδομάδα πριν θα αποφασιστεί τι θα γίνε το Πάσχα

Μιλώντας στο MEGA και ερωτηθείσα με το αν τα self tests είναι το «όπλο» που θα επιτρέψει πάσχα στο χωριό, σημείωσε: «Είναι ένας παράγοντας που θα βοηθήσει αφού αξιολογήσουμε τις παραμέτρους, δηλαδή πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ακόμα αυξάνεται γιατί μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1000. Την τελευταία βδομάδα θα αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει για τη μετακίνηση στα χωριά».

«Πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί από τώρα δεν μπορούμε να το πούμε και πάρα πολύ προσεκτικοί για ένα λόγο όλοι γνωρίζετε ότι όταν πάμε στα χωριά μας δεν καθόμαστε στο σπίτι μας, ούτε συγκεντρώνονται δύο οικογένειες ψήνουν τα αρνιά όλοι μαζί και είναι πάνω από 30 άτομα», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Τι είπε ο Αδ. Γεωργιάδης για φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής και malls

To άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής θα εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών για την μεθεπόμενη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ANT1 και ερωτηθείς σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου, είπε πως «μπορεί να ανοίξει ο τουρισμός χωρίς να ανοίξει η εστίαση», παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός θα ήταν πολύ καλύτερος.

Αναφορικά με το τι θα γίνει το Πάσχα, είπε πως «θα δούμε τις επόμενες ημέρες», συμπληρώνοντας πως «δεν κάνουμε μακροχρόνιες προβλέψεις εν μέσω κοροναϊού».

Παρασκευής: Πτωτική τάση στα κρούσματα

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι η κορύφωση της πανδημίας έχει περάσει.

«Έχουμε δει την κορύφωση περίπου δέκα μέρες πριν και υπάρχει μια αργή αλλά ουσιαστική πτωτική τάση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα».

Η τάση αυτή ωστόσο θα αργήσει να αποτυπωθεί στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με τα self-tests να αποτελούν το νέο όπλο κατά του κοροναϊού.

«Μας δίνουν τη δυνατότητα να διαγνώσουμε έγκαιρα τους ασυμπτωματικούς και να περιορίσουμε τη διασπορά».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα τεστ θα βοηθήσουν την περαιτέρω απελευθέρωση δραστηριοτήτων αλλά και μετακινήσεων.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε και τα υπόλοιπα μέτρα», τόνισε ο κ. Παρασκευής, ο οποίος σημείωσε ότι τα self-tests ίσως να είναι το «κλειδί» για Πάσχα στο χωριό.