Η άνοιξη στα σχολεία ήρθε σήμερα 12 Απρίλιου με ανησυχία και χαμόγελα, την ώρα που 613 μαθητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν θετικοί από τα self test και ενώ η χορήγηση εμβολίων σε ανηλίκους απέχει ακόμα πολύ.

Οι μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου επέστρεψαν στη μαθητική καθημερινότητα του δια ζώσης μαθήματος μετά από τηλεκπαίδευση πέντε μηνών, έχοντας ανά χείρας τη βεβαίωση αρνητικού self-test.

Συνολικά 613 από ένα σύνολο 245.093 self tests που διενεργήθηκαν πριν την έναρξη της δια ζώσης επαναλειτουργίας των λυκείων έδειξαν θετικό αποτέλεσμα (ποσοστό 0,25%).

Και μπορεί αυτό το ποσοστό να είναι πράγματι μικρό και εντός του σχολείου να τηρούνται όλα τα μέτρα, ωστόσο – όπως είχαν αναφέρει λοιμωξιολόγοι πριν το άνοιγμα των λυκείων – παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-18 ετών, καθώς πολύ συχνά οι έφηβοι αυτών των ηλικιών συναντιούνται με φίλους τους χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, αν και κατά γενική ομολογία τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ασθενούν τόσο βαριά, οι ανήλικοι μαθητές παραμένουν εκτεθειμένοι στον κοροναϊό χωρίς να έχουν τη λύση του εμβολίου, καθώς αυτήν την εποχή έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές σε μικρές ηλικίες από τις φαρμακοβιομηχανίες, με τα αποτελέσματά τους να αναμένονται τουλάχιστον μετά το καλοκαίρι.

Θεοδωρίδου: Πρόωρο να μιλάμε για τον εμβολιασμό σε παιδιά κάτω των 16 ετών

Κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών.

«Είναι πρόωρο να συζητάμε για εμβόλιο στα παιδιά και τους εφήβους, είναι κάτι που θα δούμε όλοι τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες και τα εμβόλια αυτά θα έχουν εγκριθεί για τα παιδιά και τους εφήβους από τον ΕΜΑ», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πάντως, όπως επισήμανε, «το κεφάλαιο εμβολιασμός σε παιδιά και μικρότερες ηλικίες κάτω των 16 ετών έχει ήδη ανοίξει με κλινικές μελέτες που κάνουν οι παρασκευάστριες εταιρείες που έχουν τα εμβόλια».

Ωστόσο, όπως επανέλαβε, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για συστάσεις για εμβολιασμό των παιδιών καθώς «έχουν χαμηλό κίνδυνο από τη νόσο και όλο το θέμα θα μελετηθεί συνολικά εφόσον υπάρξουν νεότερα δεδομένα. Τότε θα κριθεί το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο και την επίτευξη της συνολικής ανοσίας», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Παπαευαγγέλου: Ίσως το φθινόπωρο έχουμε το εμβόλιο για παιδιά 12-15 ετών

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να εμβολιαστούν οι μαθητές πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε χθες:

«Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε εγκρίνει κι εμείς το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών, δεδομένου ότι η διαδικασία αδειοδότησης των εμβολίων έχει κινηθεί γρήγορα μέχρι σήμερα»

«Οι κλινικές μελέτες και των φαρμάκων και των εμβολίων στα παιδιά κάτω των 18 ετών έπονται των ενηλίκων» τόνισε στον ΣΚΑΪ η κα Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση έχουν ξεκινήσει.

Όπως ανέφερε, ήδη έχουμε την πρώτη ανακοίνωση από την κλινική μελέτη σε παιδιά 12-15 ετών από την Pfizer, η οποία έχει 100% αποτελεσματικότητα.

Για αυτόν τον λόγο η εταιρεία έχει ζητήσει ήδη από τον FDA να εγκρίνει το εμβόλιο σε αυτή την ηλικία, με στόχο να εμβολιαστούν παιδιά πριν την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, είπε προσθέτοντας πως οι μελέτες γενικότερα προχωράνε και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ήδη ξεκινάνε τώρα οι μελέτες για τα παιδιά 5-11 ετών και θα ακολουθήσουν οι μελέτες για μικρότερα παιδιά, δήλωσε η κα Παπαευαγγέλου.

Βρέθηκαν 613 θετικά self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Συνολικά 613 από ένα σύνολο 245.093 self tests που διενεργήθηκαν πριν την έναρξη της δια ζώσης επαναλειτουργίας των λυκείων έδειξαν θετικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας το ποσοστό θετικότητας των self tests ήταν 0,25% πριν το «άνοιγμα» των λυκείων σήμερα, Δευτέρα.

Φυσικά, οι 613 δυνητικά νοσούντες δεν προσήλθαν στο σχολείο και αναμένεται να επιστρέψουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μόνο εάν το επαναληπτικό test θα «δείξει» αρνητικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τους 613 αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους οι 359 αφορούν μαθητές και οι 254 εκπαιδευτικούς.