Μπορεί και τα τρία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) να αντέδρασαν με οξύτητα στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο «Βήμα της Κυριακής» ή εν γένει και τις ημέρες τούτες στην κυβερνητική πολιτική, δεν γίνεται όμως λόγος για κοινό μέτωπο.

Εδώ δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που εισπράττει ηχηρό «όχι» από τις δύο έτερες πολιτικές δυνάμεις, είναι η αδύνατη συμμαχία των ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Ετσι απάντησε ο Περισσός στο κόμμα Βαρουφάκη πρόσφατα διά μέσου της ΚΟ (ειδικότερα μέσω του τέως βουλευτή του και γραμματέα της Αχιλλέα Κανταρτζή) αφού παγίως βλέπει τις συμμαχίες με όρους κοινωνικούς και όχι κορυφής κομμάτων. Το βασικό είναι όμως πως κάθε έννοια μετώπου όπως προδιαγράφηκε με τον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου (εδώ υπήρξε κοινό κείμενο έπειτα από πρωτοβουλία του ΚΚΕ) δεν υπάρχει στον άμεσο ορίζοντα.

Η χρυσή ευκαιρία

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως δεν έχει γίνει επίσημη πολιτική πρόταση για κάτι τέτοιο. Πολλά στελέχη του όμως το τελευταίο διάστημα καλόβλεπαν μια κοινή συμπόρευση σε θέματα όπως δημοκρατία, αστυνομοκρατία, πανδημία. Δινόταν χώρος σε εφημερίδες όπως η «Εποχή» να αρθρογραφήσουν στελέχη του ΚΚΕ ή του MέΡΑ25. Δημόσιες τοποθετήσεις, παραγόντων της Κουμουνδούρου, περιέγραφαν ως χρυσή ευκαιρία ένα αντιδεξιό μέτωπο κομμάτων και οργανώσεων. Εχει ενδιαφέρον πως η εν λόγω άποψη ήταν σχεδόν διατασική στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αφού μέχρι και πασοκογενείς δεν έθεταν ενστάσεις με κοινό έστω τακτικό βηματισμό, ακόμη και με οργανικότερους όρους, κατά της Δεξιάς.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το MέΡΑ25. Κι αυτό γιατί μια συνύπαρξη Γιάνη Βαρουφάκη και Αλέξη Τσίπρα για πολλούς θα μπορούσε να υπάρξει ξανά – κυρίως νεότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν αρνητικά τον τέως υπουργό Οικονομικών. Η πόρτα εδώ όμως είναι από τη μεριά του ΜέΡΑ25. Οπως λέει κορυφαίο στέλεχός του, μια σύμπραξη του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ αναιρεί την ίδια την ιδρυτική πράξη αυτής της πολιτικής δύναμης, ενώ συχνά και ο Γιάνης Βαρουφάκης υπενθυμίζει τον κυβερνητισμό αλλά και την υπογραφή Μνημονίου και άλλων μέτρων από την πρώτη φορά Αριστερά. Το MέΡΑ25, σύμφωνα με τους επιτελείς του, κοιτάει αριστερά στις δυνάμεις της κοινωνίας, στους εργαζομένους και έχει χώρο για να συγκροτήσει τη δική του νέα δυναμική.

Οι διαφορές

Το ΚΚΕ πάλι είναι ακόμη πιο κάθετο με κάθε τακτική ή στρατηγική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και βάσει των θέσεων για το 21ο του συνέδριο, τον αναλύει πια ως αστικό κόμμα διαχείρισης και από εδώ δεν υπάρχει καν σκέψη για ευρύτερες συμπράξεις. Και οι δύο πάντως (ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) προσθέτουν ένα ακόμη επιχείρημα. Πέραν των πάγιων διαφορών τους, ιδεολογικών και πολιτικών (ειδικά των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), στελέχη τους θεωρούν ότι κάθε έννοια πολιτικού μετώπου θα ρευστοποιήσει τις αντιθέσεις τους και θα αναπαραγάγει «αυταπάτες» σε μέρος του κόσμου της εργασίας. Πολύπειροι παράγοντες εκτιμούν πως σε μια τροχιά νέου δικομματισμού κάθε έννοια μετώπου θα εκταμιεύεται από την Κουμουνδούρου και προς την πολιτική κατεύθυνση που εκείνη θέλει – διαχείριση, μη αμφισβήτηση δομικών δεσμεύσεων της χώρας όπως ΟΝΕ, ΝΑΤΟ κ.τ.λ. Σε τακτικό επίπεδο ο κόσμος των τριών μπορεί να συναντάται στις διαδηλώσεις, όχι όμως υπό την έννοια της κοινής σημαίας.