Για επιτάξεις «μαϊμού» αντίστοιχες με αυτές που είχαν γίνει στη Θεσσαλονίκη προ μηνών, καταγγέλλουν την κυβέρνηση όσοι αντιδρούν στην μετακίνηση των πέντε ειδικεύομενων γιατρών από δημόσια νοσοκομεία στην ιδιωτική κλινική Λητώ.

Τραγικά υποστελεχωμένο το ΕΣΥ

Με αφορμή την τελευταία αναγκαστική μετακίνηση πέντε ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ (2 από το Λαϊκό Νοσοκομείο, 2 από το Ιπποκράτειο και 1 από το Σπηλιοπούλειο) στο Λητώ η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο «παχυλές αποζημιώσεις και τσάμπα ιατρικό προσωπικό στους ιδιώτες κλινικάρχες», την ίδια ώρα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία και σηκώνουν αποκλειστικά το βάρος της πανδημίας «στενάζουν από ελλείψεις σε γιατρούς».

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 8 και 9 εφημερίες το μήνα για να μπαλώσουν όπως όπως τα κενά σε μόνιμους γιατρούς και «η κυβέρνηση προσφέρει τσάμπα ειδικευόμενους στους ιδιώτες».

Μάλιστα γίνεται λόγος για «τραγικά υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία» από τα οποία γίνεται η αναγκαστική μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών προς τις «επιταγμένες» ιδιωτικές κλινικές. Όπως επισημαίνεται το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο «βουλιάζουν λόγω τραγικών ελλείψεων» ενώ δεν ενισχύονται με προσωπικό νοσοκομεία που με κυβερνητική εντολή έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία για Covid όπως τα Σισμανόγλειο, Παμμακάριστος και Φλέμινγκ τα οποία επίσης «βουλιάζουν».

Αιχμές για την επιτροπή λοιμωξιολόγων

Επιπλέον η ΟΕΝΓΕ αφήνει σοβαρές αιχμές για μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ως προς τη σχέση τους με την εν λόγω ιδιωτική κλινική.

Όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ «ο ιδιοκτήτης όμιλος του Λητώ (HHG) πριν λίγες μέρες διαφήμιζε την «συνεισφορά» του Λητώ τονίζοντας πως «θα υποστηριχτεί από τις λοιπές κλινικές του ομίλου». Όμως σε αυτές περιλαμβάνονται ιδιωτικές κλινικές – μεγαθήρια που από καιρό διαφημίζουν την «επιστημονική τους συνεργασία» με διαπρεπείς λοιμωξιολόγους, μέλη της κρατικής επιτροπής ειδικών για την επιδημία».

Ανενόχλητες από ασθενείς covid

Παράλληλα σάλο προκαλεί το γεγονός ότι ουσιαστικά οι ιδιωτικές κλινικές που υποτίθεται ότι έχουν επιταχθεί για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας ουσιαστικά απαλλάσσονται καθώς τίθενται προϋποθέσεις τέτοιες ώστε να «νοσηλεύουν» ασθενείς από covid οι οποίοι ουσιαστικά έχουν αναρρώσει ή είναι σχεδόν ασυμπτωματικοί.

Ειδικότερα σε έγγραφο της 2ης ΥΠΕ προς το «Ιατρικό Περιστερίου» (το οποίο μαζί με το Λητώ έχουν επιταχθεί στην Αττική) τίθενται οι εξής προϋποθέσεις για τη μεταφορά ασθενών από το ΕΣΥ:

«Καλό επίπεδο συνείδησης GCS :> 13/15.

»Είναι απύρετοι.

»Είναι αιμοδυναμικά σταθεροί χωρίς τη χρήση αγγειοσυσπαστικών ή ινοτρόπων(ΣΑΠ > 10mmGh ή ΜΑΠ>65 mmHg)

»Έχουν ικανοποιητική οξυγόνωση ( paO2/ FioO2>300) ή sΟ2>95 με ρινικό Ο2εώς 6 lt και αριθμό αναπνοών <22 min.

»Επιθυμητή η CT θώρακος

»Α/α θώρακος χωρίς ακτινολογική επιδείνωση της νόσου κατά την παρακολούθηση.

»ABGs πριν τη μεταφορά του ασθενούς καθώς και αντίγραφο του πλήρως ιατρικού φακέλου από την κλινική από όπου διακομίζεται καθώς και τηλέφωνο επικοινωνίας για διευκρινίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αφήνει «ανενόχλητες» από ασθενείς της επιδημίας αυτές τις ιδιωτικές κλινικές – μεγαθήρια!».

Να ανακληθεί η αναγκαστική μετακίνηση

Η ΟΕΝΓΕ επιμένει στην απαίτησή της για «να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση για μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών στο Λητώ.

Επίταξη τώρα όλων των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους. Να σταματήσουν επιτέλους οι απαράδεκτες καθυστερήσεις διορισμού υποψηφίων ειδικευόμενων σε κενές θέσεις ειδικευόμενων στα δημόσια νοσοκομεία» και καλεί στο συλλαηλτήριο της Τετάρτης στο Σύνταγμα την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα που διοργανώνουν φορείς και σωματεία ζητώντας μέτρα για την υγεία και για να καταγγείλουν την αστυνομική βία, τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 13…

Δημοσιεύτηκε από Οενγε Οενγε στις Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021

Ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών

Παράλληλα συνεχίζονται και οι πολιτικές αντιδράσεις. Μετά τις αιχμές Τσίπρα στη Βουλή ότι «μόνο να φέρνουν τα φάρμακα από τα σπίτια τους δεν αναφέρει η εγκύκλιος» και τη δήλωση του τομεάρχη Υγείας Αντρέα Ξανθού για την αναγκαστική μετακίνηση των 5 γιατρών του ΕΣΥ στην ιδιωτική κλινινή Λητώ, ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση ότι μεταφέρει γιατρούς του Δημοσίου στις ιδιωτικές κλινικές «την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει», ενώ παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «επικίνδυνη» και «εγκληματική» πολιτική.

«Την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να εφαρμόσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, συνεχίζει να ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των κλινικαρχών φίλων της» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση ότι «δεν διστάζει να αποσπάσει γιατρούς του Δημοσίου και να τους προσφέρει στους ιδιώτες αφήνοντας τα Δημόσια νοσοκομεία και τους ασθενείς στην τύχη τους» και καταλήγει:

«Δεν είναι απλά επικίνδυνη και άθλια η πολιτική τους. Είναι εγκληματική».

Ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει με κρατική στήριξη

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σημειώνει:

«Αντί να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και να στηρίξει το -υπό κατάρρευση- δημόσιο σύστημα υγείας με επιπλέον προσωπικό, η κυβέρνηση το αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο, μεταφέροντας γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας να στελεχώσουν ιδιωτικές κλινικές.

»Σε αυτή την πράξη συμπυκνώνεται όλη η επικίνδυνη και βαθιά αντιλαϊκή αντίληψη της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας: Ο δημόσιος τομέας στο έλεος και ο ιδιωτικός να θησαυρίζει εν μέσω πανδημίας και μάλιστα με κρατική στήριξη».