Με αφορμή την αυριανή, μέσω τηλεδιάσκεψης, τρίτη ψηφιακή περιοδεία του Κινήματος Αλλαγής στα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο, η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου.

Η κ. Γεννηματά, μεταξύ άλλων, καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του τρίτου κύματος της πανδημίας:

«Παρά το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καραντίνα, το τρίτο κύμα βρίσκεται εκτός ελέγχου. Με αποτέλεσμα να έχει εξαντληθεί η υπομονή των πολιτών και η αντοχή της οικονομίας. Με την κυβέρνηση σε πανικό, σε ένα διαρκές ράβε–ξήλωνε, που φορτώνει διαρκώς τις ευθύνες της αλλού.

Φταίνε τώρα οι μεταλλάξεις και οι πολίτες που δεν συμμορφώθηκαν. Και όχι τα λάθη και οι παραλείψεις της πολιτικής τους, το ακορντεόν, ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, στα σχολεία και στους εργασιακούς χώρους. Καμιά αυτοκριτική για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ, όπου υποδομές και εργαζόμενοι λειτουργούν σε οριακές συνθήκες. Τώρα μιλούν για δήθεν έξυπνα μέτρα, που είναι μια από τα ίδια. Η έλλειψη διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων, η παραβίαση των μέτρων ακόμα και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, οι «απ’ το παράθυρο» γαλάζιοι εμβολιασμοί, έχουν πια ραγίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Έχουμε προτείνει ολοκληρωμένη δέσμη πρωτοβουλιών, επιτέλους ας σοβαρευτούν και ας μας ακούσουν», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας η Φώφη Γεννηματά επαναλαμβάνει τις προτάσεις του κόμματός της και ειδικά για την ενίσχυση της ανάπτυξης των νησιών τονίζει: «Η επόμενη μέρα απαιτεί για τα νησιά μας ένα ειδικό σχέδιο με ρήτρα νησιωτικότητας. Πρώτα απ’ όλα για την υγεία, όπου θα χρειαστούν ειδικές πολιτικές, ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά και βέβαια για την οικονομία με πρώτο βήμα την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ και τα μέτρα στήριξης ανταγωνιστικότητας του τουρισμού».

Για την τουρκική προκλητικότητα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τουρκική προκλητικότητα, η Φώφη Γεννηματά επικρίνει τον πρωθυπουργό καθώς, όπως λέει, δεν δέχθηκε να υπάρξει εθνική συνεννόηση, όπως είχε προτείνει και «επέλεξε να προχωρά μόνος, με πολιτική κατευνασμού, αμήχανης και εκ των υστέρων αντίδρασης στις προκλήσεις των γειτόνων μας με αδικαιολόγητη διστακτικότητα και έλλειψη αποφασιστικότητας, τη στιγμή που η Τουρκία αλωνίζει στο Αιγαίο».

Καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως απέτυχε να πείσει τους εταίρους για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ούτε να διασφαλίσει δέσμευση της Άγκυρας για αποφυγή προκλητικών ενεργειών έστω όσο εξελίσσονται οι διερευνητικές. «Δεν λαμβάνει καμία πρωτοβουλία στην Ευρώπη να αφαιρεθούν τα κλειδιά του μεταναστευτικού – προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν ώστε να πάψει να εκβιάζει. Η υποχωρητικότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να τελειώσει γιατί δεν οδηγεί στην αποτελεσματική υπεράσπιση των δικαίων μας», υπογραμμίζει.

Για το #MeToo

Τέλος για το κίνημα #Metoo καλεί σε υπεράσπιση και βοήθεια των θυμάτων για να σπάσει παντού η σιωπή. Συμπληρώνει δε, ότι «το θάρρος και η τόλμη αυτών των ανθρώπων είναι αξιέπαινο και το Κίνημα Αλλαγής και εγώ προσωπικά στεκόμαστε δίπλα τους, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις. Με σεβασμό και διακριτικότητα, εστιάζοντας στην ουσία της υπόθεσης. Οι ευθύνες της Υπουργού Πολιτισμού και του Πρωθυπουργού στο χειρισμό του θέματος «Λιγνάδη» είναι αντικειμενικές και δεδομένες, απέφυγαν όμως να τις αναλάβουν. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε, τον πολιτικό κατήφορο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης λάσπης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που από κοινού διολισθαίνουν και στο θέμα αυτό. Υποτάσσοντας την ουσία στο βωμό του μικροκομματικού τους κέρδους, διχάζοντας και εδώ».