Στα όρια του έχει φτάσει πλέον το σύστημα υγείας με σχεδόν 330 άτομα την ημέρα να εισάγονται στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κοροναϊό αγγίζει πλέον τους 3.200.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα να αγγίζει τα 1.900 κρούσματα την ημέρα, ενώ οι μολύνσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες.

Την τελευταία βδομάδα, μόνο στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 1.600 εισαγωγές με την πληρότητα κλινών ΜΕΘ να αυξάνεται στο 63% στην Επικράτεια και 87% στην Αθήνα.

Στην Αττική καταγράφεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα άφιξη των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, με περισσότερα από 8.100 ενεργά κρούσματα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με μία μεγάλη διασπορά σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Η εστίαση έχει νεκρώσει ενώ η επιβίωση μεγάλου μέρους του κλάδου είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιη.

Από την κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζουν ήδη το πως θα είναι η ζωή μας όταν η χώρα «ανεβάσει ρολά» ξανά.

Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο όταν ανοίξουμε τα πάντα θα είναι πολύ διαφορετικά από όσο τα είχαμε συνηθίσει, ακόμα και στον καιρό της πανδημίας.

Στόχος να ανοίξει σταδιακά η αγορά εντός Μαρτίου

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης για την πανδημία και τα νέα μέτρα περιορισμού, αλλά και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα.

Για το λιανεμπόριο είπε πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού.

«Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», είπε σχετικά.

«Παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα»

Ως «εντελώς παρακινδυνευμένο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων που είναι κλειστές λόγω πανδημίας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, τονίζοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαγορευτικά.

Μιλώντας στο Mega, εξήγησε πως «παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας, που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα. Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση» ανέφερε.

«Δε μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία. Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα» εκτίμησε.

Ο καθηγητής επισήμανε πως, εκτός από την Αττική, όπου το ιικό φορτίο είναι «σταθερό και υψηλό», υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας. «Υπάρχει αύξηση συνολικά στο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα» τόνισε.

Παρατήρησε, τέλος, πως στην Αττική έχουν επικρατήσει η βρετανική και ισπανική μετάλλαξη της Covid-19, οι οποίες «παράγουν στο κάθε άτομο πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Όλα τα θετικά δείγματα είναι πολύ υψηλά σε ιικό φορτίο» υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.

«Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του»

Μεγάλη πίεση δέχεται καθημερινά το σύστημα Υγείας είπε με τη σειρά της σήμερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Μέσω του Mega, σημείωσε πως όσοι νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, μπορεί να παραμείνουν μέχρι 10 μέρες στο νοσοκομείο, ενώ οι ασθενείς στις ΜΕΘ Covid μπορεί να παραμείνουν από 15 μέρες έως έναν μήνα. «Έχουμε αθρόες εισαγωγές και δεν έχουμε εξιτήρια. Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του» είπε εμφατικά.

Αναφερόμενη και στις μεταλλάξεις, η καθηγήτρια εξήγησε πως τα διαθέσιμα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα στο βρετανικό στέλεχος και μικρότερη στο νοτιοαφρικανικό.

Χωρίς αποτέλεσμα το «ακορντεόν»

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες, με προσεκτικές κινήσεις και τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εξέφρασε το Σάββατο ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος τάχθηκε εναντίον της τακτικής «ακορντεόν» που ακολουθείται, σημειώνοντας πως «το “άνοιγε – κλείσε” μας οδηγεί σε μικρές ή μεγάλες εκρήξεις».

«Ο Μάρτης θα είναι ο τελευταίος μήνας της νόσου, θα αρχίσει η ύφεση μετά το Μάρτη – Απρίλη, αλλά πρέπει να αλλάξουν τα πάντα να στοχεύσουμε τη νόσο με ενίσχυση του ΕΣΥ για την εκρίζωση του ιού», δήλωσε ο εντατικολόγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς, παράλληλα, γιατί τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί, απάντησε ότι «σε αυτό συμβάλλουν μεν οι υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις, αλλά δεν καταφέραμε και να ελέγξουμε την κινητικότητα και τους συνωστισμούς, είτε αυτό λέγεται παρέα, είτε ΜΜΜ».