Η κακοκαιρία Μήδεια έφτασε και στην Αττική με τα πρώτα χιόνια να πέφτουν στα βόρεια προάστια ενώ το κρύο είναι τσουχτερό σε όλο το λεκανοπέδιο.

Αυτή την ώρα πέφτει πυκνό χιόνι στον Διόνυσο, στη Δροσιά, στη Ροδόπολη, στη Σταμάτα, στον Άγιο Στέφανο, την Εκάλη, την Κηφισιά, την Πεντέλη, την Πάρνηθα και τη Νέα Ερυθραία.

Δείτε βίντεο από την Ιπποκράτειο Πολιτεία:

Σύννεφο χιονιού σκεπάζει την Πάρνηθα και τους Θρακομακεδόνες / Πηγή φωτογραφίας: Αλέξανδρος Σκληρός – Forecast Weather

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται από απόψε τα μεσάνυχτα στα βόρεια της Αττικής. Προς τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας χιονομπόρες θα σημειώνονται στα περισσότερα τμήματα της Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας) που θα εναλλάσσονται με βελτιωμένο καιρό. Το υπόλοιπο της μέρας λίγες χιονοπτώσεις και αρκετά διαστήματα βελτίωσης.

Από τη Δευτέρα 15/02 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με τις πυκνές χιονοπτώσεις να απασχολούν το επόμενο διήμερο τα ανατολικά και νότια τμήματα (από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα) και τις πολικές θερμοκρασίες να κυριαρχούν στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Για αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοπόννησου και πιθανόν στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα (Χάρτης 1, πάνω). Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη.

Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις προαναφερόμενες περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο).

Παράλληλα, τη Δευτέρα 15/02 θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Τέλος, στα κεντρικά και βόρεια στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Μήδεια» που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας, θα λάβει χώρα σήμερα το μεσημέρι υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος).

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρίσκεται και η Αττική, στην οποία η κακοκαιρία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Aπαγορεύτηκε η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Ήδη διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης, στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ προς το Καζίνο, αλλά και στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

Από νωρίς η «Μήδεια» έχει δώσει χιονοπτώσεις με μεγάλη ένταση κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, ενώ το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα μέσα στην πόλη της Λαμίας.

Η ισχυρή χιονόπτωση στην Εθνική παρατηρήθηκε από την περιοχή της Υλίκης και του Κάστρου μέχρι τα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους. Στα τρία κρίσιμα τμήματα, το τμήμα του Μαρτίνου, το τμήμα των Καμένων Βούρλων και το τμήμα της Στυλίδας τις τελευταίες ώρες τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν δώσει μία πραγματική μάχη και έχουν κρατήσει το δρόμο ανοιχτό.

Στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος του «Σείριου» η Τροχαία έχει κλείσει την εθνική οδό με περιπολικά και τα φορτηγά εισέρχονται υποχρεωτικά στο πάρκινγκ του «Σείριος». Την ίδια ώρα αλατιέρες και εκχιονιστικά δουλεύουν ασταμάτητα για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.