«Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας έδειξαν ότι η παραγωγή εμβολίων εξακολουθεί να είναι δύσκολη και ευαίσθητη» τονίζουν από τις πρώτες γραμμές της κοινής επιστολής που έστειλαν χθες προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, προεδρεύων του Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στον απόηχο της πιο ταραχώδους εβδομάδας για την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά μας στις Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου, βρέθηκε στο στόχαστρο σκληρής κριτικής για τις τελευταίες της κινήσεις στη διαχείριση των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων από την AstraZeneca, οι δύο αξιωματούχοι προτείνουν στους ευρωπαίους ηγέτες μέσω της επιστολής τους ότι προέχει τώρα «να συνδυάσουμε όλες τις προσπάθειές μας με τη βιομηχανία για να αυξήσουμε την προσφορά εμβολίων και την παραγωγική ικανότητα στην ΕΕ».

Οι δύο προτάσεις

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, ότι η κατάσταση της υγείας στην ΕΕ παραμένει «επισφαλής» και ότι υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα πρόβλεψης και ικανότητα προγραμματισμού, Κόστα και Φον ντερ Λάιεν προτείνουν κατ’ αρχάς να συνεχίσουν τη συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες με τις οποίες η ΕΕ έχει συμφωνίες προ-αγοράς, καλώντας για «διαφάνεια» και έγκαιρη ενημέρωση, ώστε να υπάρχουν προσδιορισμένες και προβλέψιμες παραδόσεις. Υπογραμμίζοντας ότι 80% της παραγωγής των δόσεων παράγονται στην Ευρώπη, τονίζουν ότι είναι «κρίσιμης σημασίας να έχουμε σαφή εικόνα του πού διανέμεται η παραγωγή» και ότι η πρόταση της Κομισιόν για τον μηχανισμό διαφάνειας και αδειοδότησης των εξαγωγών «θα βοηθήσει να ελεγχθεί η ροή των εμβολίων εκτός ΕΕ». Επιπλέον, ζητούν τη στήριξη των κρατών-μελών για επιπλέον επενδύσεις στην αναβάθμιση ή επαναπροσδιορισμό υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ή και την κατασκευή νέων. Δεύτερον, προτείνεται να στηριχθεί η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός προγράμματος ετοιμότητας βιο-άμυνας, ώστε να διασφαλισθεί «η έγκαιρη ανίχνευση και πολύ ταχύτερη ανταπόκριση σε αναδυόμενα παθογόνα». Και καταλήγουν με μια προειδοποίηση, για το ότι η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πιθανά νέα στελέχη του ιού και μελλοντικούς κινδύνους…

Οι τρεις επιστροφές του Κυριάκου

Είδαμε την επιστροφή στο κόμμα, διά των συχνότερων επαφών με βουλευτές και στελέχη. Μετά είδαμε την επιστροφή στη βάση, με τις σύντομες τουρνέ στην περιφέρεια. Σημειώστε και την τρίτη επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, λοιπόν, αυτή στις προεκλογικές εξαγγελίες. Αρκετές εκ των οποίων σιγά σιγά θα αρχίσει να μας ξαναθυμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο Πρωθυπουργός, ως προετοιμασία, όπως λένε οι πηγές μου, για την επάνοδο στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού θα συμμετάσχει σήμερα στην παρουσίαση, στο Μουσείο Αυτοκινήτου, του στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια που έχει αναλάβει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης και το οποίο είναι, ουσιαστικά, το masterplan για τον στόχο που είχε εξαγγείλει ο Μητσοτάκης να μειωθούν νεκροί και τραυματίες από τροχαία στο μισό έως το 2030.

Τα ελληνικά του Ισπανού

Η κοινή στάση που θα κρατήσουν Ελλάδα και Ισπανία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στα ευρωπαϊκά όργανα ήταν το κυρίως θέμα της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα της Ισπανίας, Χουάν Γκονδάλεδ Βάρβα Πέρα. Παρεμπιπτόντως, όμως, συζήτησαν και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα περιφερειακά θέματα. Ο συγκεκριμένος δεν είναι τυχαία περίπτωση, καθώς ήταν από το 2018 έως τις αρχές του 2020 πρεσβευτής της Ισπανίας στην Τουρκία και παλαιότερα είχε διατελέσει και πρεσβευτής στην Ελλάδα, την οποία αγαπά τόσο που εξέπληξε άπαντες χθες με τα άπταιστα ελληνικά του.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Μάρδα

Ο Δημήτρης Μάρδας κατάφερε πάλι να ξεχωρίσει. Αυτή τη φορά με παρέμβασή του με προτάσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία, το οποίο έχει κάνει πυρ και μανία μαθαίνω τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, μεταξύ διαφόρων… πρωτότυπων (για να μην πω ευφάνταστων) προτάσεων όπως π.χ. για παρουσία αστυνομικών-φοιτητών, τα έβαλε και με τις καταλήψεις και τα φοιτητικά πάρτι (δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς και με τις παρατάξεις) υποστηρίζοντας ότι κάνουν ζημιές, ρυπαίνουν κ.λπ. Τα παράπονα της Νεολαίας όμως αυτή τη φορά έφτασαν στο κόμμα κανονικότατα και η τοποθέτησή του αυτή, σε ένα θέμα που το «σηκώνει» πολύ ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προσωπικά, προβλημάτισε. Διότι θεωρείται ότι ο εν λόγω κινείται καιρό τώρα αυτόνομα και, συχνά, πολύ εκτός γραμμής.