Ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού υπόσχεται «σημαντική επιβράδυνση» της πανδημίας σύμφωνα με μελέτη «ορόσημο» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για το εμβόλιο που ανέπτυξε σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Μέχρι σήμερα παρέμενε ασαφές αν τα εμβόλια φρενάρουν την εξάπλωση του ιού, ή αν απλώς εμποδίζουν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Τα νέα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι το εμβόλιο μειώνει και την ασυμπωματική νόσο περίπου στο μισό.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμα ελεγχθεί και είναι διαθέσιμη ως προδημοσίευση, δείχνει επίσης ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης μπορεί να αναβληθεί για λόγους ευρύτερης εμβολιαστικής κάλυψης, αφού η αποτελεσματικότητα παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 76% ακόμα και τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 82% μετά τη χορήγηση και της δεύτερης.

Την είδηση χαιρέτισε ως «πραγματικά υπέροχη» ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, για να προσθέσει ότι «τα εμβόλια είναι η έξοδος από την πανδημία».

Η Βρετανία είναι μια από τις σχετικά λίγες χώρες που χορηγούν την πρώτη δόση του εμβολίου σε όσους γίνεται περισσότερους, αντί να εξασφαλίζουν επάρκεια σε ενισχυτικές δόσεις. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση να παρατείνει το διάστημα από τη χορήγηση της πρώτης δόσης μέχρι την δεύτερη στις 12 εβδομάδες.

Τα συμπεράσματα της έρευνας προέρχονται από κλινικές μελέτες που έγιναν στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με αυτά, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εξασφαλίζεται κάποια προστασία ενώ η ανοσοαπόκριση ενισχύεται αν είναι μεγαλύτερο το μεσοδιάστημα μέχρι τη δεύτερη δόση. Στις μελέτες συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, από την 22η μέχρι την 90ή ημέρα μετά τη χορήγηση ήταν 76%» και η ανάλυση υποδηλώνει ότι «η προστασία δεν μειώνεται κατά αυτήν την αρχική, τρίμηνη περίοδο», ανέφερε το Πανεπιστήμιο.

Με βάση τη μελέτη αυτή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 82,4% αν καθυστερούσε η χορήγηση της δεύτερης δόσης για 12 ή περισσότερες εβδομάδες. Όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε σε διάστημα μικρότερο των 6 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφτανε το 54,9%.