H Πορτογαλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει μόνο επτά κενές κλίνες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της στο ηπειρωτικό της τμήμα για ασθενείς με covid-19 καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού έχει οδηγήσει τις αρχές να στείλουν ορισμένους βαριά ασθενείς σε νησιά της χώρας.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι από τις 850 κλίνες ΜΕΘ που προορίζονται για ασθενείς με COVID-19 στην ηπειρωτική χώρα, οι 843 είναι κατειλημμένες.

Η χώρα αυτή των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει επιπλέον 420 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς που πάσχουν από άλλες νόσους.

Καλπάζει ο κοροναϊός

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε σε 12.435, μειωμένος δηλαδή σε σχέση με τον αριθμό ρεκόρ της Πέμπτης, ενώ σημειώθηκαν και 293 θάνατοι.

Η Πορτογαλία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει συνολικά 12.179 θανάτους από COVID-19 και 711.018 κρούσματα κοροναϊού, ενώ έχει τον υψηλότερο μέσο όρο κατά κεφαλήν κρουσμάτων και θανάτων επταημέρου σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το www.ourworldindata.org.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες ότι η ιατροδικαστικιή υπηρεσία της χώρας, στις υποχρεώσεις της οποίας είναι η διενέργεια νεκροτομών για την αστυνομία και για άλλους θεσμούς, έχει ζητήσει ένα φορτηγό ψυγείο για τη συντήρηση των πτωμάτων καθώς τα γραφεία τελετών δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό των νεκρών.

Μια ένωση, η οποία εκπροσωπεί τα γραφεία τελετών, ανακοίνωσε ότι και στα δημόσια νοσοκομεία έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα ειδικά ψυγεία για τη συντήρηση των πτωμάτων.

Αεροδιακομιδές

Με τις κλίνες στην ενδοχώρα της Πορτογαλίας να εξαντλούνται, τρεις ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα φροντίδα, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από την Λισαβόνα στην νήσο Μαδέρα χθες, όπου το σύστημα υγείας υφίσταται μικρότερη πίεση.

Η κυβέρνηση έχει αποδώσει την αύξηση των κρουσμάτων στην απόφαση για χαλάρωση των περιορισμών στη διάρκεια των Χριστουγέννων και την ταχύτητα εξάπλωσής τους στη νέα παραλλαγή του κοροναϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Το Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, Ricardo Jorge, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa ότι η νέα παραλλαγή πιθανόν να αντιστοιχεί σε 65% των νέων κρουσμάτων μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η Πορτογαλία παρέτεινε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το λοκντάουν και επέβαλε αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ