Πρέπει να ήταν το διήμερο που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας επανέλαβαν την επιχειρηματολογία τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών πιο πολλές φορές και από όταν την έφεραν οι ίδιοι στη Βουλή. Αιτία, τώρα, ήταν η συζήτηση στη Βουλή για την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο. Οι προσεκτικοί όμως παρατηρητές βλέπουν εδώ κάτι ευρύτερο. Πως πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμφανίζει το μοντέλο των Πρεσπών ως επιτυχημένη όψη της εφαρμοσμένης του πολιτικής και παράλληλα ως «καλό ταμείο» των ημερών του.

Οχι τυχαία το είχε πει και στο Fb πριν από τη συζήτηση στην Βουλή και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Η Συμφωνία των Πρεσπών, μαζί με την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια, το μαξιλάρι, τα δικαιωματικά νομοσχέδια, είναι από τους λόγους που είμαστε περήφανοι για τη διακυβέρνηση της πρώτης φορά Αριστεράς». Ετσι oι Πρέσπες δεν είναι απλά για την Κουμουνδούρου μια επιτυχία, όπως λένε οι της εξωτερικής πολιτικής. Eίναι γενικά ένα μοντέλο του πώς πρέπει να κινηθούν. «Με ρήξη αρχικά, με προσοχή, με τόλμη αλλά και με γνώση πως έχεις δίκιο και κάνεις κάτι σωστό για τη χώρα» λέει κορυφαίο στέλεχος που έχει γνώση της Συμφωνίας. Εδώ που συναντάται – λέει άλλος – ο ρεαλισμός με τη μαχητική και ανυποχώρητη υπεράσπιση μιας θέσης «βρίσκεται το πολιτικό επίτευγμα και έτσι θα κινηθούμε και αλλού».

Ως παράδειγμα επίσης δίνουν τις τομές στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην οικονομία. «Πρέσπες στην οικονομία;» θα ρωτήσει κάποιος. Κι εδώ το κλειδί είναι ο προσεταιρισμός της μεσαίας τάξης, αλλά και η έγνοια για τα πιο φτωχά στρώματα που θα αφήσει η πανδημία. Μια μαχητική μα και ταυτόχρονα ρεαλιστική στρατηγική. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, με τις Πρέσπες δεν εννοούν απλώς τυφλή ρήξη, χωρίς αύριο. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση στη Βουλή για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο: «Μιλάμε για την ευρύτατη συναίνεση που υπάρχει σήμερα. Γιατί αυτή η πολιτική λογική δεν πρυτάνευσε όταν ήρθε η Συμφωνία των Πρεσπών; Τότε δεν στέλνονταν λάθος μηνύματα στη διεθνή κοινότητα;».

Η δοσολογία

Στον πυρήνα του επιχειρήματος βρίσκεται η συναίνεση – όπου απαιτείται – με την προωθητική πολιτική παράλληλα. Δοσολογία πάντως δύσκολη για όσους ξέρουν τις ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και τις διαφορετικές αναγνώσεις πάνω σε μείζονα ή μη θέματα από τις διάφορες τάσεις. Πάντως η επικράτεια των Πρεσπών βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους στο κόμμα, παρά τις αντιθέσεις για τα ελληνοτουρκικά (εδώ οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για Πρέσπες του Μητσοτάκη, αν το επιτύχει) και τον τρόπο που θα εξελιχθούν οι νέες διερευνητικές.