Ηταν 31 Δεκεμβρίου του 2019 όταν το τοπικό παράρτημα του ΠΟΥ στην Κίνα ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το ξέσπασμα ενός νέου κορωνοϊού στην πόλη Ουχάν. Και 12 Ιανουαρίου του 2020 όταν ο ΠΟΥ έλαβε περαιτέρω πληροφορίες για τα «41 κρούσματα» που είχαν «διαγνωσθεί προκαταρκτικά» στην κινεζική μητρόπολη. Εναν χρόνο αργότερα, με την πανδημία να μετρά πια στην Ευρώπη περισσότερα από 25 εκατομμύρια κρούσματα και 560.000 θανάτους, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε χθες πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, με τον κορωνοϊό να διασπείρεται ταχύτατα και την άφιξη του νέου στελέχους του να δημιουργεί μία «άκρως ανησυχητική κατάσταση». Υπάρχουν, ωστόσο, και πιο αισιόδοξα νέα: ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε χθες πως το εμβόλιό της πιθανόν να εξασφαλίζει προστασία για έως και δύο χρόνια.

Το σκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας προστέθηκε στο οπλοστάσιο της Ευρώπης κατά της πανδημίας προχθές, με την έγκριση που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων: οι παραδόσεις στα ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Κι ενώ το ερώτημα της διάρκειας της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια εξακολουθεί να βασανίζει επιστήμονες και μη, ο Μπανσέλ εξέφρασε χθες την εκτίμηση πως «το εφιαλτικό σενάριο που περιγραφόταν στα μίντια την άνοιξη για ένα εμβόλιο που λειτουργεί μόνο για έναν ή δύο μήνες, μπορεί νομίζω να αποκλειστεί. Η ανοσολογική απόκρουση που παράγει το εμβόλιο στους ανθρώπους φθίνει με πολύ αργό ρυθμό… Πιστεύουμε πως θα υπάρξει προστασία δυνητικά για δύο χρόνια», σημείωσε.

Θα το αποδείξει

Σύμφωνα μάλιστα με τον Μπανσέλ, η Moderna είναι έτοιμη να αποδείξει πως το εμβόλιό της είναι εξίσου αποτελεσματικό εναντίον των νέων μεταλλάξεών του. Στο μεταξύ, ωστόσο, οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Τετάρτη, εν μέσω του χάους στο Καπιτώλιο, συνολικά 3.865 θανάτους, τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει ανακοινώσει οποιαδήποτε χώρα από την αρχή της πανδημίας ενώ το Λονδίνο βρίσκεται σύμφωνα με τη Health Service Journal αντιμέτωπο με το πολύ ορατό ενδεχόμενο να βρεθεί έως τις 19 Ιανουαρίου με 2.000 κλίνες λιγότερες από όσες χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας λόγω Covid-19.

Παρότι η κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων προσφέρει «νέα εργαλεία» κατά του ιού, σημείωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, περίπου οι μισές από τις 53 χώρες της περιοχής καταγράφουν εβδομαδιαίως περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους, ενώ η νέα μετάλλαξη του ιού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία, έχει πλέον καταγραφεί σε 22 χώρες. Ο ίδιος συνέστησε εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας, καθώς και του τριπτύχου τεστ – ιχνηλάτηση – καραντίνα. Κάλεσε επίσης τα ευρωπαϊκά κράτη να είναι «ελαστικά» όσον αφορά το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNtech, φροντίζοντας ωστόσο να κάνουν έναν «ασφαλή συμβιβασμό» ανάμεσα στην περιορισμένη επί του παρόντος παγκόσμια δυνατότητα παραγωγής και την προστασία των πολιτών τους – Pfizer και BioNTech, σε κάθε περίπτωση, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν έχουν στοιχεία ότι το εμβόλιό τους εξακολουθεί να προσφέρει προστασία αν η δεύτερη δόση καθυστερήσει πέραν των 21-42 ημερών που συνιστούν.