Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πέλοζι, γνωστοποίησε ότι συνομίλησε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για τη λήψη προφυλάξεων για να διασφαλιστεί ότι ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν μπορεί να πυροδοτήσει εχθροπραξίες ή να διατάξει πυρηνική επίθεση στις εναπομείνασες δύο εβδομάδες στο αξίωμά του.

«Η κατάσταση αυτού του ψυχικά ασταθή προέδρου δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επικίνδυνη και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό από την ανισόρροπη επίθεσή του στη χώρα μας και τη δημοκρατία μας» δήλωσε η Πελόζι σε επιστολή προς τους βουλευτές.

Ζητεί άμεση καθαίρεση

Υπενθυμίζεται πως η Νάνσι Πελόζι ζήτησε χθες την άμεση καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία μέσω της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, μετά την εισβολή υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου στο Καπιτώλιο.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενθάρρυνε μια ένοπλη εξέγερση εναντίον της Αμερικής» δήλωσε η Πελόζι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ είναι «πολύ επικίνδυνος» και δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι στην προεδρία.

Ανέφερε ότι αναμένει ταχεία απόφαση από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για την ενεργοποίηση ή όχι της 25ης τροπολογίας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα διαδικασία παραπομπής του Τραμπ με σκοπό την καθαίρεσή του. Αν ο Πενς δεν το πράξει, το Κογκρέσο «μπορεί να είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαδικασίες πρότασης μομφής», πρόσθεσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής.

Η Πελόζι χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρόεδρο «φονικό» για τους Αμερικανούς και τη δημοκρατία των ΗΠΑ και «τρομοκράτες» τους εισβολείς στο Καπιτώλιο.

Δήλωσε επίσης ότι η αποπομπή του Τραμπ από την προεδρία είναι μια «επείγουσα ανάγκη υψίστης σημασίας», κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο και τους υποστηρικτές του για συμμετοχή σε ένα «αποτυχημένο πραξικόπημα».