Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω όσων συνέβησαν στο Καπιτώλιο βρίσκονται οι ΗΠΑ, με την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ να αποτελεί μαύρη σελίδα στην Ιστορία της χώρας.

Οι διαδηλωτές, που φέρεται να οργανώθηκαν μέσω ακροδεξιών ιστοσελίδων, έφτασαν στο Καπιτώλιο και κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό, ξεπερνώντας όλα τα επίπεδα ασφαλείας.

Έσπασαν παράθυρα κατά την είσοδό τους, ενώ λεηλάτησαν γραφεία και έβγαζαν selfies για να αποτυπώσουν την ιστορική τους νίκης. Μετά το πέρασμά τους, καταγράφονται σημαντικές ζημιές.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μία γυναίκα δέχθηκε πυρά από αστυνομικό και άφησε τελικώς την τελευταία της πνοή, ενώ λίγη ώρα αργότερα κατέληξαν ακόμη τρία άτομα.

Δεν ήταν προετοιμασμένη η αστυνομία

Οι εικόνες που έρχονται από τις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά και αντιδράσεις αναφορικά με την αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας που, ακόμη κι αν κατέληξε αριθμητικά να υστερεί κατά πολύ σε σχέση με τους διαδηλωτές, βρέθηκε όμηρη της κατάστασης και σε καμία περίπτωση δεν προστάτευσε τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι ομοσπονδιακές αρχές είχαν προγραμματίσει να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές σχετικά μικρή παρουσία, ελπίζοντας να αποφύγουν την πρόκληση γενικευμένων ταραχών.

Αυτή η προσέγγιση φάνηκε να πηγαίνει «στον κάλαθο των αχρήστων» το μεσημέρι της Τετάρτης (τοπική ώρα) όταν χιλιάδες ταραχοποιοί υπέρ του Τραμπ συγκεντρώθηκαν γύρω από το Καπιτώλιο και κάποιοι παραβίασαν τα οδοφράγματα και εισέβαλαν στο κτίριο, με τη μικρή ομάδα αξιωματικών της Αστυνομίας που φρουρούσε το κτίριο να βρίσκεται προ εκπλήξεως.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ανέμεναν σχετικά μικρές συγκρούσεις.  «Η Αστυνομία του Καπιτωλίου δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτό τον όγκο των διαδηλωτών» δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκόμεζ, πρώην διευθυντής του FBI.

Μόλις οι ταραχές μεταφέρθηκαν στο εσωτερικού του Καπιτωλίου, άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου καθυστέρησαν να ανταποκριθούν, είτε επειδή περίμεναν την εντολή του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Τραμπ είτε λόγω έλλειψης εμπειρίας στην αντιμετώπιση ταραχών, η οποία δεν είναι η κύρια αποστολή τους, είπε ο κ. Γκόμεζ.

«Μόλις παραβίασαν τα οδοφράγματα, το προσωπικό επιβολής του νόμου συγκλονίστηκε και δεν μπορούσαν να ανταποκριθεί άμεσα» είπε.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι περίμεναν πως περίπου 350 μέλη της εθνικής φρουράς της Ουάσιγκτον θα ήταν αρκετά για να στηρίξουν την αστυνομία της, και κυρίως για να βοηθήσουν στον έλεγχο της κυκλοφορίας.

Ήθελαν να αποφύγουν την εικόνα της Εθνικής Φρουράς να στέκεται στα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου και διέταξαν τους αξιωματικούς να απομακρυνθούν ανατολικά της 9ης οδού στο κέντρο της Ουάσιγκτον, λίγα τετράγωνα μακριά από τους χώρους του Καπιτωλίου, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μετά την παραβίαση του κτιρίου, το υπουργείο Άμυνας ενεργοποίησε άλλα 1.100 μέλη της Εθνικής Φρουράς, ωστόσο ήταν αργά.

Η selfie και η βοήθεια με τα οδοφράγματα

Την ίδια στιγμή, εικόνες που έρχονται από την Ουάσιγκτον έχουν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά καθώς δείχνουν την αστυνομία να διατηρεί παθητική στάση.

Όπως μπορείτε να δείτε και σε βίντεο από τη στιγμή που οι συγκεντρωμένοι αρχίζουν και ανεβαίνουν, η οπισθοχώρηση των αστυνομικών ψηλά, αλλά και το τρέξιμο προς τα πίσω, ουσιαστικά αποτέλεσαν το έναυσμα, προκειμένου να γίνει η εισβολή.

Γι’ αυτή μάλιστα, δεν φαίνεται να γίνει καμία προσπάθεια… αναχαίτισής της, κάτι εύλογα φέρνει στο μυαλό όλων την στάση που είχαν κρατήσει στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter.

Στο διαδίκτυο μάλιστα, υπάρχουν βίντεο που δείχνουν τους άνδρες της US Police Capitol να ανοίγουν τα κιγκλιδώματα επιτρέποντας την είσοδο των οπαδών του Τραμπ, ενώ άλλοι βγάζουν… selfie με διαδηλωτή.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν διώχνουν τον όχλο, ένας αστυνομικός είπε στους New York Times, σύμφωνα με το thecut.com: «Πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν αυτό για το οποίο ήρθαν».