Τη διεύθυνση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) αναλαμβάνει η Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Η κ. Καραπαναγιώτου, που διαδέχεται τη Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου, μετά την αποχώρησή της από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, ανέλαβε χτες, 4/1, καθήκοντα Αναπληρωτή Ελλείποντος Προϊσταμένου στο ΕΑΜ έως ότου ολοκληρωθεί η τυπική διοικητή διαδικασία της τοποθέτησής της ως προϊσταμένης του. «Υπάρχει πολύ όρεξη για δουλειά. Νέα εποχή, νέες προκλήσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καραπαναγιώτου.

Η Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου είναι δρ. αρχαιολόγος. Απόφοιτη του αμερικανικού κολλεγίου θηλαίων Pierce College, σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και, στη συνέχεια, έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Κλασική Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2002 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ. Έχει λάβει υποτροφίες από διεθνείς ερευνητικούς φορείς και έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε επιστημονικές βιβλιοθήκες του Λονδίνου, του Βερολίνου και της Οξφόρδης.

Η δραστηριότητά της στον τομέα των αρχαιολογικών ερευνών περιλαμβάνει ανασκαφές σε Νάξο, Κω, Αττική, Λακωνία, Αρκαδία, Μεσσηνία και Σύβαρη Κάτω Ιταλίας. Είναι διευθύντρια του ελληνοαμερικανικού ερευνητικού προγράμματος στο Λύκαιο Όρος Αρκαδίας. Ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δίδαξε για αρκετά χρόνια τα γνωστικά αντικείμενα της Κλασικής Αρχαιολογίας και της Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και συνεχίζει τη συνεργασία της με το ίδιο Πανεπιστήμιο παραδίδοντας διδακτικές διαλέξεις στο μεταπτυχιακό Τμήμα του.

Το συγγραφικό έργο της περιλαμβάνει τρεις μονογραφίες και πολλά άρθρα και συμβολές για την αρχαιολογία και ιστορία της Αρκαδίας, την αρχαία ελληνική πολεοδομία, τη γλυπτική των αυτοκρατορικών χρόνων στον ελλαδικό χώρο, τα αρχαία ελληνικά θέατρα, τη μουσειολογία και την πολιτιστική εκπαιδευτική πολιτική. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε ελληνικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα, κατόπιν σχετικών προσκλήσεων ή ως εντεταλμένη εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού. Το 2016, το έργο της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, το οποίο συντόνισε και επιμελήθηκε, έλαβε ύψιστη τιμητική διάκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό European Museum Forum, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Αντώνη Οικονομόπουλο και έχουν μια κόρη την Γιολίνα, φοιτήτρια στο Βιολογικό Αθηνών.