Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη για να εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο της Covid-19 που ανέπτυξε η Moderna.

«Η συνεδρίαση της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), προκειμένου να συζητήσει το εμβόλιο Covid-19 της Moderna, ξεκίνησε. Θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα» ανέφερε ο οργανισμός στο Twitter.

H CHMP είχε συγκληθεί και τη Δευτέρα για τον ίδιο λόγο, δεν κατέληξε όμως σε απόφαση.

H Επιτροπή Φαρμάκων ανέφερε χθες πως οι ειδικοί της «εργάζονται σκληρά για να αποσαφηνίσουν εκκρεμή ζητήματα με την εταιρεία».

Στις 21 Δεκεμβρίου ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία του λίγες ώρες αργότερα. Οι εκστρατείες εμβολιασμού ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου μετά την παραλαβή των πρώτων παρτίδων του εμβολίου.

Η έγκριση ενός δεύτερου εμβολίου θα έδινε ώθηση στις εκστρατείες εμβολιασμού για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οποίες βρίσκονται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι το εμβόλιο της Moderna ενδέχεται να εγκρινόταν «εντός των επόμενων ωρών». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι πριν από τα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής ειδικά για την κρίση της πανδημίας.

Σε συνέντευξη Τύπου από τη Λισαβόνα, με την ευκαιρία της έναρξης της εκ περιτροπής προεδρίας της Πορτογαλίας από την 1η Ιανουαρίου, ο Μισέλ αναφέρθηκε στην «τεράστια πρόκληση» που θέτει η ανάπτυξη των εμβολίων για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη στήριξη των κρατών μελών, εργάζεται νυχθημερόν για να εγγυηθεί ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων», διασφαλίζοντας παράλληλα «τον σεβασμό στην ανεξαρτησία του οργανισμού φαρμάκων», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP