Σε νέο αυστηρό lockdown, όπως εκείνο που επιβλήθηκε τον Μάρτιο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ξαναμπαίνει η Αγγλία, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι, ενώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται για περιορισμένους λόγους, όπως για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, εργασία από τον χώρο εργασίας όπου δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σωματική άσκηση, ιατρική φροντίδα ή για να ξεφύγουν τα θύματα από μια κατάσταση ενδοοικογενειακής βίας.

Τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν εκ των υστέρων την Πέμπτη στο κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση συμβουλεύει άτομα που συγκαταλέγονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να αρχίσουν να προστατεύονται ξανά. Οι πολίτες θα λάβουν σύντομα μια επιστολή σχετικά με αυτό.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα δημοτικά σχολεία, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κολέγια σε όλη την Αγγλία θα αρχίσουν να λειτουργούν από αύριο μέσω τηλεκπαίδευσης, εκτός από τα παιδιά των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή και τα παιδιά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η κυβέρνηση θα παράσχει υποστήριξη για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά που λαμβάνουν δωρεάν σχολικά γεύματα θα συνεχίσουν να τα λαμβάνουν ενώ θα δώσουν σε συσκευές σε όσους μαθητές χρειαστούν, ώστε να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση.

Ο Τζόνσον λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή, προσθέτοντας ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι απίθανο να επηρεαστούν από τη νέα μετάλλαξη, αλλά μπορούν να «ενεργήσουν ως φορείς μετάδοσης».

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, «αν τα πράγματα πάνε καλά», ο Τζόνσον λέει ότι η κυβέρνηση αναμένει να προσφέρει την πρώτη δόση σε όλους στις πρώτες τέσσερις κατηγορίες βάση προτεραιότητας.

Εάν δώσουμε σε αυτές τις τέσσερις ομάδες την πρώτη δόση, θα έχουμε προστατέψει μεγάλο αριθμό ανθρώπων από τον ιό, σύμφωνα με τον Τζόνσον.

Εάν η κατανόησή μας για τον ιό δεν αλλάξει, η διάθεση του εμβολίου εξακολουθεί να είναι επιτυχής, εάν πέσει ο αριθμός των θανάτων και όλοι «διαδραματίζουν το ρόλο τους ακολουθώντας τους κανόνες», ο Τζόνσον ελπίζει ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει από το lockdown μετά το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, οι περιοχές θα αρχίσουν να «κινούνται προσεκτικά».

«Τώρα περισσότερο από ποτέ», είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθήσουμε τους κανόνες, λέει ο Τζόνσον.