Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε ο Ολυμπιακός το υποτιθέμενο ντέρμπι με την ΑΕΚ για την 14η αγωνιστική της Superleague, με τους Ερυθρόλευκους να κερδίζουν εύκολα με 3-0. Οι Πειραιώτες ήταν ανώτεροι, κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης» και επικράτησαν με άνεση της Ενωσης.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους πρωταθλητές ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, που άνοιξε το σκορ στο 13’ και στο 68′ έκανε το 2-0, με τον Ματιέ Βαλμπουενά να επιστρέφει στη δράση μετά από δύο μήνες και στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης να διαμορφώνει με πέναλτι το τελικό 3-0. Σπουδαία εμφάνιση από την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, που μπήκε με τον καλύτερο τρόπο στο 2021 και πλέον με τη νίκη που πέτυχε απόψε κόντρα στους Κιτρινόμαυρους, βρίσκεται στο +7 από τον ΠΑΟΚ και στο +11 από την ΑΕΚ!

Μια ακόμα μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό απέναντι στους Κιτρινόμαυρους, με τους Πειραιώτες να αποκτούν διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες τους. Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, που προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να φανεί ανταγωνιστική και πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στο μεσοβδόμαδο παιχνίδι που ακολουθεί με τον Αστέρα στην Τρίπολη, για την 15η αγωνιστική της Superleague. Το ματς θα γίνει την Τετάρτη (6/1) στις 19:30, ενώ την ίδια μέρα στις 17:15 η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τον Παναιτωλικό.

Ετσι παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι με διάταξη 4-2-3-1. Ο Ζοσέ Σα ήταν μπροστά από την εστία, με τους Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα και Χολέμπας στην τετράδα της άμυνας. Οι Εμβιλά και Καμαρά ήταν στα χαφ, με τους Μπρούμα, Φορτούνη και Βρουσάι πίσω από τον Ελ Αραμπί. Με την ίδια διάταξη παρέταξε την ΑΕΚ και ο Χιμένεθ. Ο Τσιντώτας ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Μπακάκη και Λόπες στα δύο άκρα και τους Νεντελτσεάρου και Τσιγκρινσκι στο κέντρο της άμυνας. Οι Κρίσισιτς και Σιμόες στα χαφ, με τους Γκαρσία, Μάνταλο και Λιβάγια στην τριάδα πίσω από τον Ανσαριφάρντ.

Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός, γκολάρα ο Ελ Αραμπί

Ο Ολυμπιακός πήρε από την αρχή τα ηνία του παιχνιδιού και από τα πρώτα λεπτά άρχισε να πολιορκεί την περιοχή της ΑΕΚ. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς είχαν την κατοχή της μπάλας και προσπαθούσαν να βρουν τα κενά στην άμυνα της Ενωσης.

Με τη συμπλήρωση του 10άλεπτου ο Ολυμπιακός δημιούργησε την πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι. Ο Χολέμπας κατέβασε από αριστερά, έκανε το γύρισμα στην μικρή περιοχή, ο Ελ Αραμπί σούταρε στην κίνηση, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Τσιντώτα. Αυτή ήταν η προειδοποιητική βολή από τον στράικερ του Ολυμπιακού, ο οποίος τρία λεπτά αργότερα έκανε το 1-0.

Ο Εμβιλά με ωραία γλυκιά σέντρα βρήκε τον Μαροκινό επιθετικό και αυτός με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Ενωσης, κάνοντας το 1-0 για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Ο Αφρικανός φορ των Πειραιωτών νίκησε τον Τσιντώτα και μπήκε με γκολ στο 2021. Στο πρώτο 15άλεπτο η κατοχή της μπάλας ήταν 70-30% υπέρ του Ολυμπιακού, με τους παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς να κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο του φαληρικού γηπέδου. Η ΑΕΚ χρειάστηκε σχεδόν 20 λεπτά για να κάνει την πρώτη της τελική στο παιχνίδι. Στο 19’ ο Ανσαριφάρντ πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα δεν είχε δύναμη και ο Ζοσέ Σα μπλόκαρε εύκολα.

Από το 20’-30’ ο ρυθμός έπεσε αισθητά, με τους Πειραιώτες να ελέγχουν το παιχνίδι. Στο 30’ και στο 32’ οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν κοντά στο 2-0, αλλά στην πρώτη περίπτωση ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί δεν πρόλαβε την μπάλα μπροστά από τον Τσιντώτα, ενώ στη δεύτερη το διαγώνιο σουτ του Κώστα Φορτούνη κατέληξε άουτ. Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να απειλήσει την εστία του Σα, με το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρώνεται με τον φωτεινό πίνακα στο «Γ. Καραϊσκάκης» να δείχνει 1-0 με γκολ του Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Κινήσεις από τον Χιμένεθ

Πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Μανόλο Χιμένεθ έκανε τρεις αλλαγές, βάζοντας τους Σβάρνα, Ολιβέιρα και Γαλανόπουλο αντί των Μπακάκη, Ανσαριφάρντ και Λιβάι Γκαρσία. Η πρώτη καλή στιγμή στην επανάληψη άνηκε στην ΑΕΚ και στον Σιμόες.

Στο 51’ ο Ολιβέιρα έκανε το γύρισμα από αριστερά, ο Ραφίνια προσπάθησε να διώξει, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Σεμέδο και στρώθηκε στον Σιμόες. Αυτό σούταρε από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Ζοσέ Σα.

Μπήκε ο Βαλμπουενά, ευκαιρία ο Ελ Αραμπί

Στο 61’ ο Πέδρο Μαρτίνς απάντησε στις αλλαγές του Χιμένεθ, βάζοντας τον Ματιέ Βαλμπουενά αντί του Μπρούμα. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από δύο μήνες και χρειάστηκε μόλις δύο λεπτά για να κάνει τα… μαγικά του. Στο 63’ ο βραχύσωμος άσος βρήκε χώρο, έκανε το γύρισμα από δεξιά, ο Ελ Αραμπί στο πρώτο δοκάρι προσπάθησε να σκοράρει με προβολή, αλλά δεν την έκανε όπως θα ήθελε και η μπάλα έφυγε άουτ.

Δοκάρι ο Μάνταλος, 2-0 ο Ελ Αραμπί!

Στο 67’ η ΑΕΚ έχασε μεγάλη διπλή ευκαιρία με τον Πέτρο Μάνταλο για να ισοφαρίσει σε 1-1 το παιχνίδι. Ο αρχηγός της ΑΕΚ βγήκε στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, σούταρε μπροστά από τον Σα, ο κίπερ των Πειραιωτών απέκρουσε, η μπάλα στρώθηκε ξανά στον μεσοεπιθετικό της Ενωσης, αυτός σούταρε χωρίς να το σκεφτεί, αλλά η… στρογγυλή θεά σταμάτησε στο αριστερό κάθετο του Πορτογάλου τερματοφύλακα και παρέμεινε το 1-0 στον αγώνα.

Η Ενωση δεν κατάφερε να ισοφαρίσει και δευτερόλεπτα αργότερα οι Ερυθρόλευκοι έκαναν το 2-0 με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί! Ο Ματιέ Βαλμπουενά έκανε το γέμισμα από δεξιά, οι Νεντελτσιάρου και Κρίστιτσιτς δεν συννοήθηκαν με τον Τσιντώτα, η άμυνα της ΑΕΚ έπεσε σε… τρικυμία, η μπάλα στρώθηκε στον Μαροκινό και αυτός σαν σε προπόνηση την έστειλε στα δίχτυα της Ενωσης για το 2-0.

Αλλαγές από τους δύο προπονητές

Μετά το γκολ ο Μαρτίνς προχώρησε σε δύο αλλαγές, βάζοντας τον Μπουχαλάκη αντί του Βρουσάι και τον Ραντζέλοβιτς αντί του Φορτούνη. Στο 73’ ο Χιμένεθ απάντησε με τον Τάνκοβιτς στη θέση του Λιβάγια. Τρία λεπτά αργότερα ο Ολυμπιακός απείλησε με τον Καμαρά, μετά την κούρσα του Ραντζέλοβιτς, αλλά το σουτ του Αφρικανού έφυγε άουτ. Στο 82’ ο προπονητής της ΑΕΚ έκανε την τελευταία του αλλαγή, βάζοντας τον Αλμπάνη αντί του Κρίστισιτς.

Ο Βαλμπουενά έβαλε το… κερασάκι!

Στο 86’ ο Τάνκοβιτς εκτέλεσε η απευθείας το φάουλ που είχαν κερδίσει οι Κιτρινόμαυροι από αριστερά, με την μπάλα να φεύγει δίπλα από αριστερό κάθετο δοκάρι του Ζοσέ Σα. Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο Σιμόες γκρέμισε τον Βαλμπουενά και ο διαιτητής έδειξε το σημείο πέναλτι. Ο Γάλλος ανέλαβε την εκτέλεση, δεν λάθεψε απέναντι στον Τσιντώτα και έκανε το 3-0. Ο βραχύσωμος άσος έβαλε το κερασάκι στην τούρτα και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Χολέμπας, Μπα, Σεμέδο, Ραφίνια, Καμαρά (89′ Τιάγκο Σίλβα), Εμβιλά, Φορτούνης (70′ Ρατζέλοβιτς), Βρουσάι (70′ Μπουχαλάκης), Μπρούμα (61′ Μπρούμα), Ελ Αραμπί

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Λόπες, Νεντελτσιάρου, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης (46′ Σβάρνας), Σιμόες, Κρίστιτσιτς (82′ Αλμπάνης), Μάνταλος, Λιβάια (73′ Τάνκοβιτς), Γκαρσία (46′ Γαλανόπουλος), Ανσαριφάρντ (46′ Ολιβέιρα)