Εντύπωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι μια φάλαινα μήκους περίπου… 12 μέτρων, βρέθηκε να επιπλέει νεκρή σε ακτή του Πειραιά.

Υπάλληλοι του δήμου ρυμούλκησαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, το νεκρό θηλαστικό στη Φρεαττύδα, και στη συνέχεια το απομάκρυναν για την υγειονομική ταφή του.

Τα  στιγμιότυπα που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου αποτελούν γροθιά στο στομάχι. Τα αίτια θανάτου της φάλαινας δεν έχουν προσδιοριστεί, όπως επίσης δύσκολο είναι να εκτιμηθεί και το που μπορεί να πέθανε αφού το σώμα της βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη.

Πηγή εικόνας: Archipelagos – Institute of Marine Conservation / Facebook

Τι λέει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας

Με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», εξηγεί ότι έντονα θαλάσσια ρεύματα των τελευταίων ημερών μπορεί να μετακίνησαν το σώμα του θηλαστικού το οποίο τελικά ξεβράστηκε κοντά στο λιμάνι.

«Εκβρασμοί πτεροφάλαινας έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. στις ακτές της Μυκόνου και της Κυπαρίσσιας. Δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση του πληθυσμού Πτεροφάλαινας στη Μεσόγειο, ενώ ακόμα λιγότερα είναι γνωστά για τον πληθυσμό του είδους στις ελληνικές θάλασσες.

Ας αξιοποιήσουμε αυτό το περιστατικό για να συνειδητοποιήσουμε ότι μας περιβάλλουν θάλασσες, που τελικά τις γνωρίζουμε ελάχιστα. Εάν δεν γνωρίσουμε το μοναδικό τους φυσικό πλούτο, είναι αδύνατον να τον προστατεύσουμε» αναφέρει μεταξύ άλλων το ινστιτούτο και παραθέτει βίντεο από πτεροφάλαινα στον Σαρωνικό.

Πώς βρέθηκε στον Πειραιά

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «η εναλλαγή από τους έντονους νοτιάδες των προηγούμενων εβδομάδων στους βοριάδες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες – δηλαδή πιο απλά το «γέμισμα» και το «άδειασμα» του Αιγαίου, είχε ως αποτέλεσμα τα έντονα θαλάσσια ρεύματα».

«Συνεπώς είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τη θαλάσσια περιοχή όπου επήλθε ο θάνατος της φάλαινας, δεδομένου ότι σύμφωνα με την κατάσταση προχωρημένης σήψης στην οποία βρισκόταν, εκτιμάται ότι πέθανε πριν μερικές εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα εκτός του Σαρωνικού κόλπου. Τα αίτια του θανάτου δεν έχουν προσδιοριστεί» τονίζουν.

«Ο Σαρωνικός, όπως και άλλες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, φιλοξενούν περιστασιακά μεταναστευτικές Πτεροφάλαινες» εξηγούν και δημοσιεύουν βίντεο από πτεροφάλαινα που εντοπίστηκε πριν λίγα χρόνια στον Σαρωνικό.

Όπως εξηγούν, εκεί παρέμεινε για αρκετές ημέρες όπου τρεφόταν κανονικά, ενώ έπειτα συνέχισε το μεταναστευτικό της ταξίδι στο ανοιχτό πέλαγος.

Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στις Ακτές του Πειραιά

Stranding of a Fin Whale off the Shores of Attica

Πτεροφάλαινα μήκους…

Posted by Archipelagos – Institute of Marine Conservation on Thursday, December 24, 2020