Ο 9χρονος Ντέιβιντ δεν θέλει κάτι άλλο από τον Αγιο Βασίλη φέτος, εκτός από ένα φάρμακο για τον κορωνοϊό. Ο Αντονι έγραψε στον Αγιο Βασίλη ότι επιθυμεί ένα μαγικό κουμπί, το οποίο να μπορεί να πατήσει και να μεταφερθεί μακριά από τη ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας. Η λίστα δώρων που ζήτησε η 7χρονη Τζασμίν είναι λιτή και περιεκτική: «Φέτος, θα ήθελα να τελειώσει ο Covid-19, παγκόσμια ειρήνη, προστασία του κλίματος και ένα νέο Xbox».

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ δέχεται σε ένα ειδικό τμήμα, τα γράμματα που στέλνουν τα παιδιά στον Αγιο Βασίλη – ζητούν δώρα, ρούχα και βίντεοπαιχνίδια. Ομως σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στην πρόσφατη ιστορία τα γράμματα που έχουν διεύθυνση παραλήπτη στον Βόρειο Πόλο αποκαλύπτουν το πώς η πανδημία, στη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους σε όλο τον κόσμο, βαραίνει ιδιαίτερα τα παιδιά.

Κάποια παρακαλούν τον Αγιο Βασίλη να κάνει τον κορωνοϊό να φύγει. Αλλα ζητούν μάσκες ως δώρα για τα Χριστούγεννα. Κάποια άλλα περιγράφουν τις δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης ή το πώς οι γονείς τους δεν μπορούν να τους πάρουν δώρα φέτος γιατί έχουν μείνει άνεργοι.

«Αγαπητέ Αϊ-Βασίλη», γράφει ο Τζόνα. «Δεν επιθυμώ κάτι για τα Χριστούγεννα αλλά θα ήθελα να σου ζητήσω μια χάρη: μπορείς σε παρακαλώ να βρεις θεραπεία για τον Covid-19 και να μας τη δώσεις για να σώσουμε τον κόσμο; Ευχαριστώ». Και ο Αλαν στο δικό του γράμμα, με διεύθυνση παραλήπτη Δρόμος Ξωτικών 123, Βόρειος Πόλος 88888, αναφέρει: «Αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη, λόγω του κορωνοϊού. Ελπίζω να μου φέρεις τα Lego που σου ζητάω, επειδή η μαμά μου λέει ότι δεν μπορεί να μου τα πάρει τα Χριστούγεννα επειδή δεν έχει πια μισθό».

Αυτή η χριστουγεννιάτικη παράδοση των αμερικανικών Ταχυδρομείων ξεκίνησε πριν από 108 χρόνια. Φέτος περισσότερα από 23.000 παιδιά έστειλαν γράμματα στον Αγιο Βασίλη ζητώντας κούκλες, κονσόλες για βιντεοπαιχνίδια αλλά κυρίως εκφράζοντας την επιθυμία να κάνει κάτι ο άγιος για να τελειώσει η πανδημία και να μη φοβούνται για την υγεία των γονιών και των παππούδων της καθώς και να μπορούν να παίξουν χωρίς ανησυχία και πάλι με τους φίλους τους.

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία, με το πρόγραμμα Επιχείρηση Αγιος Βασίλης, δημοσιοποιεί τα γράμματα αυτά των παιδιών και έτσι όποιος θέλει μπορεί να υποκαταστήσει τον άγιο και να διαλέξει να εκπληρώσει την επιθυμία κάποιου παιδιού. Τότε, στέλνει ανώνυμα τα δώρα που έχει ζητήσει, στο παιδί. Φέτος η γενναιοδωρία των ξένων είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, δηλώνει η εκπρόσωπος των Ταχυδρομείων Κιμ Φραμ, η οποία παρατηρεί πως σε περιόδους έντασης, όπως φέτος ή κατά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, ο αριθμός των επιστολών των παιδιών αυξάνεται. «Φέτος βλέπουμε πολλά γράμματα στα οποία τα παιδιά ζητούν θεραπεία για τον κορωνοϊό ή δουλειά για τους γονείς τους που την έχουν χάσει και η οικογένεια υποφέρει».

«Λόγω της πανδημίας αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα πάρω δώρα γιατί δεν έχουμε χρήματα», έγραψε η 11χρονη Ασλεϊ από την Καλιφόρνια που ζήτησε φωτάκια LED για το δωμάτιό της. «Οι γονείς μου δεν έχουν δουλειά». Και είναι ακόμα και κάποιοι γονείς που έγραψαν γράμμα στον Αγιο Βασίλη φέτος. Οπως η Γκλέντα που μεγαλώνει μόνη της το παιδί της στο Ιλινόι: «Γράφω αυτή την επιστολή επειδή μου έχουν μειώσει πολύ τις ώρες δουλειάς και δεν μου φτάνουν τα χρήματα για να πάρω δώρα στα παιδιά μου. Ελπίζω ότι με τη βοήθειά σας θα μπορέσω να τους προσφέρω περίπου κανονικά Χριστούγεννα».