Προβληματισμένος από την έκταση της διασποράς του κοροναϊού στη Δυτική Αττική εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ιατρικού δυναμικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» Στέλιος Λουκίδης.

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα είπε χαρακτήρισε ανησυχητική την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσο θα επηρεάσει το σύστημα Υγείας.

«Η αύξηση φαίνεται κάθε μέρα. Ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Δεν ξέρουμε πόσα θα είναι τα κρούσματα σε 10 μέρες, ούτε και ποια θα είναι η εξέλιξη του ιού στους ασθενείς αυτούς και το εάν χρειαστεί να μεταβούν σε νοσοκομείο», είπε ο κ. Λουκίδης.

Αναφερόμενος στην περιοχή για την οποία υπάρχει ανησυχία, ο καθηγητής είπε πως πρόκειται ουσιαστικά για την Β ΥΠΕ, μία περιοχή που καλύπτουν τα νοσοκομεία Αττικόν, Αγία Βαρβάρα, Τζάνειο, Θριάσιο, Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Προσπαθώντας να αποδώσει την αύξηση των περιστατικών παρά το lockdown, ο Στέλιος Λουκίδης μίλησε για το πρόβλημα της οικογενειακής διασποράς. «Υπάρχει μεγάλη διασπορά στις οικογένειες, και στην εργασία, αλλά στις οικογένειες είναι δύσκολο να τηρήσεις τα μέτρα και σχεδόν αδύνατον να απομονωθείς», είπε.

«Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίσαμε στην Βόρεια Ελλάδα, εκεί είχαμε μεγάλο αριθμό οικογενειακών διασπορών και όπως μας δείχνει η ιχνηλάτηση, είναι πολύ δύσκολο και σχεδόν ακατόρθωτο για ορισμένους να απομονωθούν».

Τέλος, όσον αφορά τις αντοχές του συστήματος Υγείας, ο Στέλιος Λουκίδης, τόνισε πως αυτή την στιγμή, διαχειριστικά, τα νοσοκομεία που προαναφέρθηκαν, αντέχουν.

Καμπανάκι και από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Την ανησυχία του για τη Δυτική Αττική εξέφρασε και ο κ. Τσιόδρας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μεγάλη έξαρση της πανδημίας στην περιοχή αυτή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στις νοσηλείες των νοσοκομείων της δυτικής Αττικής.