Έφθασε σήμερα στο Ισραήλ με πτήση αεροσκάφους cargo η πρώτη αποστολή εμβολίων κατά του κοροναϊού. Παρών στην υποδοχή των εμβολίων ήταν ο πρωθυπυοργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπεύει να είναι ο πρώτος Ισραηλινός που θα εμβολιαστεί.

«Πιστεύω σε αυτό το εμβόλιο. Περιμένω ότι θα λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο.

Το Ισραήλ σχεδιάζει να ξεκινήσει την χορήγηση των εμβολίων στις 20 Δεκεμβρίου, δήλωσε η υπεύθυνη για τη διανομή εταιρεία Teva Pharmaceutical Industries Ltd. Οι ειδικοί προβλέπουν πως η χώρα θα έχει αρκετό απόθεμα για περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της μέχρι το τέλος του έτους.

Η Pfizer και ο συνεργάτης της BioNTech συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να παράσχουν στο Ισραήλ 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο η Βρετανία χθες άρχισε να χορηγεί στους πολίτες της. Το Ισραήλ έχει επίσης παραγγείλει εμβόλια από την Moderna Inc. και την AstraZeneca Plc.

Μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου είπε αυτήν την εβδομάδα ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech θα φτάσουν στο Ισραήλ την Πέμπτη για να χορηγηθούν στους ηλικιωμένους και σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου και θα ακολουθήσουν αυτά της Moderna.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Teva Israel, Γιοσί Οφέκ, δήλωσε ότι τα υπόλοιπα εμβόλια θα φθάσουν με ταχύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια του μήνα. «Μιλάμε για ένα τεράστιο εκτιμώμενο εύρος 4 εκατομμυρίων εμβολίων (δόσεις) μέχρι το τέλος του έτους», είπε στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο του Στρατού.

Το Ισραήλ, με πληθυσμό 9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μέχρι στιγμής 348.968 κρούσματα κοροναϊού και 2.932 θανάτους.