Μέσω Λιβύης και πιο συγκεκριμένα μέσω του προέδρου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φαγέζ αλ Σάρατζ ετοιμάζει το επόμενο βήμα της στην κατεχόμενη Κύπρο η Τουρκία, επιδιώκοντας να φέρει πιο κοντά την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Χθες λιβυκά ΜΜΕ (libya24 και 218-news) μετέδιδαν, επικαλούμενα δημοσιογραφικές πηγές, ότι ο Φαγέζ αλ Σάρατζ σχεδιάζει επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο, με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μοχάμεντ Σαϊγιάχ, προκειμένου να αναγνωρίσει επίσημα η Λιβύη το ψευδοκράτος ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», συνάπτοντας παράλληλα και πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.

Εκστρατεία αναβάθμισης

Τα δημοσιεύματα των λιβυκών ΜΜΕ, ως σενάρια, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας νέας εκστρατείας αναβάθμισης του ψευδοκράτους που επιχειρεί η Τουρκία, επιδιώκοντας την αναγνώρισή του, από συμμάχους που θεωρεί ότι μπορεί να ελέγξει, με τα τουρκικά ΜΜΕ να έχουν ήδη προαναγγείλει τις προηγούμενες μέρες ενδεχόμενη αναγνώριση των κατεχομένων από το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του στα Κατεχόμενα την Κυριακή, αναφέρθηκε σε επικείμενη επίσκεψη του εκλεκτού της Αγκυρας τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο Αζερμπαϊτζάν, το επόμενο διάστημα, η οποία κατά τα λεγόμενα του θα αλλάξει την κατάσταση. Τούρκοι αναλυτές συνδέουν το σενάριο αναγνώρισης με τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που υποστηρίζεται ότι έβαλε τέλος στις αναστολές της αζερικής ηγεσίας για ένα τέτοιο βήμα, σε σχέση με το αίτημα των Αρμενίων για αυτοδιάθεση.

Σενάρια τα οποία είναι εις γνώσιν της κυβέρνησης καθώς και η διάθεση της Τουρκίας μετά την ανάδειξη του Τατάρ στην τουρκοκυπριακή ηγεσία να προωθήσει νεά τετελεσμένα στην κατεύθυνση της διχοτόμησης και της «λύσης» των δύο κρατών. Εκτιμάται δε ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει ένα νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες και εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων. Στις εξελίξεις που δρομολογούνται με πρώτο βήμα τις εξελίξεις στο Βαρώσι αναφέρθηκε και ο Ερντογάν, τονίζοντας χθες το μήνυμα της παρουσίας του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι έχουμε μπει σε μία περίοδο που η πραγματικότητα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» θα γίνει αποδεκτή στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο…

Οι κινήσεις της Λευκωσίας

Κυπριακές κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι από την πλευρά της Λευκωσίας γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις προς κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, τον ΟΗΕ και την ΕΕ, για να ανασχεθούν οι σχεδιασμοί της Τουρκίας, με τον κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη να υπογραμμίζει τις προηγούμενες μέρες την αναγκαιότητα επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και τη σημασία των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαρώσια θα θέσουν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Σχετική αναφορά έκανε κατά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, με ατζέντα την προετοιμασία της Συνόδου του Δεκεμβρίου, χθες και ο ΑΝΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι οι ηγέτες της Ενωσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για τη λήψη μέτρων εις βάρος της Τουρκίας.

Την ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των κρατών – μελών της, εξέφρασε με απαντητική επιστολή του προς τον Νίκο Δένδια με αφορμή τη μονομερή επέκταση της περιοχής έρευνας και διάσωσης από την Τουρκία ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τάσσεται υπέρ του διαλόγου διαμηνύοντας ωστόσο ότι η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ.