Οργή – αν μη τι άλλο – προκαλεί η είδηση από τη Θεσσαλονίκη πως βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε άστεγο συμπολίτη μας στα Γιαννιτσά με την αιτιολογία της «μετακίνησης πεζού στερούμενου βεβαίωσης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή».

Όπως αποκαλύπτει το GrTimes, σήμερα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία από το έγγραφο του προστίμου που δέχθηκε ο άστεγος αυτός άνθρωπος.

Όπως φαίνεται, ως διεύθυνση κατοικίας αναφέρεται η περιοχή που βρέθηκε ο άνθρωπος (Γιαννιτσά), ενώ στον Ταχυδρομικό Κώδικα αναγράφεται η λέξη «άστεγος». Η εικόνα αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα social media, με τους χρήστες τους να διερωτώνται πώς ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει καν σπίτι, θεωρείται παραβάτης των μέτρων.

Δείτε το πρόστιμο:

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διερευνά το ζήτημα, χωρίς μέχρι στιγμής κανένας να είναι σε θέση να πει εάν πρόκειται για ένα γνήσιο έγγραφο σε αυτή τη μορφή, δηλαδή το πρωτότυπο, ή αν έχει υποστεί παραποίηση με προσθήκη κάποιων στοιχείων.

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και κατά τη περίοδο του πρώτου εγκλεισμού, σύμφωνα με το οποίο επιβλήθηκε σε άστεγο πρόστιμο για μετακίνηση που δεν πληρούσε τα μέτρα.

Σημειώνεται δε ότι, κατά τη περίοδο του πρώτου εγκλεισμού τον Μάρτιο, διαδοχικές ήταν οι καταγγελίες επιβολής προστίμου σε άστεγους της Θεσσαλονίκης με την αιτιολογία της «άσκοπης μετακίνησης», που είχαν καταγραφθεί από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Επειτα από έρευνα που έκαναν τα Ελληνικά Hoaxes προκύπτει παραποίηση του εν λόγω εγγράφου και δεν υπήρξε τελικά πρόστιμο. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι:

Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε το έγγραφο που διαμοιράζεται από εχθές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αριστερά) και δεξιά το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της αλήθειας..

Τα δύο έγγραφα 

Είναι εμφανές ότι τα δύο έγγραφα περιέχουν τις ίδιες πληροφορίες καθώς και τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Αριστερά απεικονίζεται το φύλλο που επιδίδεται στον πολίτη και δεξιά το φύλλο του διπλότυπου που χρησιμοποιείται για να διατηρηθεί ως αρχείο των αρμόδιων Αρχών.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Μετά την παρατήρηση των δύο φωτογραφιών προκύπτουν μερικά επιπλέον στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δήλωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Η λέξη “ΑΣΤΕΓΟΣ”, εκτός του ότι είναι γραμμένη μόνο στο έγγραφο που επιδίδεται στον πολίτη, ακολουθεί διαφορετικό γραφικό μοτίβο και εμφανίζει διαφορετική χρωματική διαβάθμιση.