Το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού κατέστησε αναγκαία τη διευθέτηση των περισσότερων υποθέσεων του Κτηματολογίου ηλεκτρονικά. Και η αναγκαιότητα αυτή έγινε ακόμη μεγαλύτερη με την καραντίνα που επιβλήθηκε και την απαγόρευση μετακινήσεων. «ΤΑ ΝΕΑ», σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικαστικοί επιμελητές), παρουσιάζουν έναν οδηγό επιβίωσης στο Κτηματολόγιο την περίοδο της καραντίνας.

Στα κεντρικά γραφεία του Κτηματολογίου (Λεωφόρος Μεσογείων 288)

Εδώ, η υποδοχή του κοινού επιτρέπεται. Ωστόσο, καθορίζεται σειρά προτεραιότητας για τους επισκέπτες που περιμένουν στον εξωτερικό χώρο με τις απαιτούμενες προφυλάξεις, ενώ ο φύλακας θα ελέγχει ώστε να μην εισέρχονται στο κτίριο πάνω από ένα άτομο τη φορά. Για τη διευκόλυνση του κοινού το Πρωτόκολλο μεταφέρεται στην κεντρική είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου.

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση εγγράφων στο Γραφείο Κτηματολογίου Πρωτευούσης, αυτή θα γίνεται είτε ηλεκτρονικά (στο e-mail gkp@ktimatologio.gr) είτε ταχυδρομικά μέσω courier, ενώ η παραλαβή των εκδοθέντων φύλλων και διαγραμμάτων θα γίνεται – και αυτή – μέσω courier.

Επιπλέον, η παραγγελία των αεροφωτογραφιών θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά αφού προηγουμένως σταλούν τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντος (στο e-mail ekxa-sales@ktimatologio.gr).

Στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματά τους

Σε αυτά επιτρέπονται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις οι συναλλαγές με αυτοπρόσωπη παρουσία και ο έλεγχος των αρχείων κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Επίσης, όσο διαρκέσει η καραντίνα, αναστέλλεται κάθε προθεσμία σχετικά με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων αλλά και την παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

Στην περίπτωση που απαιτείται επιτόπια παρουσία, εφαρμόζεται το κριτήριο του ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα στον χώρο παραλαβής αιτήσεων (εντός του Γραφείου) καθώς και η τήρηση της αναγκαίας απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ συναλλασσομένων και εργαζομένων.

Διευκρινίζεται πως σε τυχόν αναμονή εκτός Γραφείου θα πρέπει να τηρείται η ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των παρισταμένων, ενώ η προτεραιότητα στον χώρο παραλαβής εποπτεύεται από τον προϊστάμενο ή άλλο υπάλληλο.

Στα Γραφεία Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα

Επιτρέπονται οι συναλλαγές με αυτοπρόσωπη παρουσία αποκλειστικά και μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Από το Κτηματολόγιο ξεκαθαρίζουν πως για το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη των υποθέσεων των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα επικοινωνίας αλλά και την ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr και εν συνεχεία να κάνουν κλικ στην ενότητα «Αναζήτηση ανά περιοχή».

Οι ψηφιακές υπηρεσίες

Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν στο εξής μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) να υποβάλλουν ψηφιακά προς τα Κτηματολογικά Γραφεία αιτήσεις καταχώρισης και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά το αντίστοιχο πιστοποιητικό, αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.

Σημειώνεται πως τα πιστοποιητικά εκδίδονται αυτόματα, ενώ οι διαδικασίες που αφορούν εγγραπτέες πράξεις υπόκεινται στους περιορισμούς περί επείγοντος. Την ίδια ώρα, ισχύουν όλες οι υπόλοιπες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Οι ενδιαφερόμενοι (ιδιοκτήτες ακινήτων, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, τοπογράφοι μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες) μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους μέσω κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πώς; Κάνοντας κλικ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr και στη συνέχεια ένα δεύτερο κλικ στο πλαίσιο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ». Ετσι, μπορούν, για παράδειγμα, να ελέγξουν τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης, να υποβάλουν δήλωση ή αντίρρηση κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, να δουν τα τελικά στάδια της κτηματογράφησης, να εκτυπώσουν το απόσπασμα υποβολής της δήλωσης κ.ά.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στη διάθεσή τους και έναν τετραψήφιο αριθμό, τον οποίο μπορούν να καλούν όλο το 24ωρο. Στο 1015 μπορούν να παίρνουν απαντήσεις για τη διαδικασία κτηματογράφησης όλο το 24ωρο (με αστική χρέωση από σταθερό του ΟΤΕ και χρεώσεις του εκάστοτε παρόχου από άλλα κινητά και σταθερά τηλέφωνα).

Σημειώνεται πως για κάθε άλλη υπηρεσία ή συναλλαγή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τηλεφωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο του Κτηματολογίου, στο 210-6505.600 (ώρες 08.00-15.00).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα Κτηματολογικά Γραφεία και τις περιοχές όπου παρέχονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ktimanet.gr/TameioCertificates/Main/Areas.