Καμπανάκι έχει χτυπήσει για ακόμη μία φορά στην ομάδα των ειδικών καθώς μετά από την τρομακτική αύξηση των διασωληνωμένων, φαίνεται πως αυξάνεται επίσης ραγδαία ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας.

Εκτός του αριθμού-σοκ των νεκρών που σημειώθηκε χτες, 41 θάνατοι σε μία μέρα, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως μέσα σε τρεις μέρες έχουν καταγραφεί συνολικά 110 θάνατοι.

Πλέον οι  λοιμωξιολόγοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στο επόμενο διάστημα των 15 ημερών οπότε εκτιμούν πως θα σημειωθεί η κορύφωση του επιδημικού κύματος.

Πάντως ακόμη δεν έχει φανεί κάποια αλλαγή στην κατανομή των κρουσμάτων, παρ΄ όλο που σε κάποιες περιοχές το lockdown ήρθε νωρίτερα.

Ειδικότερα τα αρνητικά πρωτεία και χθες στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων είχε η Θεσσαλονίκη με 413 νέα κρούσματα κοροναϊού -από τα συνολικά 1.490.

Η Αττική μετράει 390 νέες θετικές διαγνώσεις κοροναϊού, με τους ειδικούς να διευκρινίζουν πως το λεκανοπέδιο φαίνεται να είναι σε ηπιότερη κατάσταση, σε σύγκριση με τις επιβαρυμένες περιοχές της Μακεδονίας.

Πάντως σημαντικός, αλλά σχετικά χαμηλός αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, η Λάρισα κατέγραψε 63 νέα κρούσματα. Οι Σέρρες παραμένουν στο κόκκινο με 49 νέα κρούσματα, ενώ Έβρος και Καβάλα 54 και 34 μετρούν νέα κρούσματα αντίστοιχα.

Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται ήδη 67 ασθενείς με κορονoϊό. Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο μαρτυρούν τα κρούσματα σε Ημαθία (46), Πέλλα (35), Πιερία (15), Μαγνησία (27). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η επιδημιολογική «εμφάνιση» στον σχετικό χάρτη της Φλώρινας με 29 κρούσματα και της Φωκίδας με 14 κρούσματα, καθώς και οι δύο περιοχές έχουν παραμείνει στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης των επιβαρυμένων περιοχών της χώρας.

Ποιες ηλικίες χτυπά ο κοροναϊός

«Στην Ελλάδα η επιδημία διατηρεί την εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή, έχει περάσει σε δυναμική εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 2.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, με παρατεταμένη και μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας», όπως ανέφερε ο καθηγητής, κ. Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με την Αττική, οι ειδικοί ανέφεραν ότι σε ήπια κατάσταση και ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύτερο στο βόρειο τμήμα της χώρας, με ανάλογη πίεση και στο σύστημα Υγείας.

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των ομάδων 19-39 χρόνων και 40-65 χρόνων, παρουσίασαν χθες την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα. Δηλαδή και στις δύο ομάδες η επίπτωση είναι 400 νέες διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σχετικά χαμηλά σταθεροποιημένες, ενώ οι ηλικίες των 65+ παρουσίασαν μια μικρή σχετική αύξηση.

4 τους 10 διασωληνωμένους καταλήγουν

Ραγδαία είναι η αύξηση και του αριθμού των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία μάλιστα η κ. Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση εκτίμησε ότι ο αριθμός δεν θα πέσει για τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι μιλάμε πια για νέους ανθρώπους ακόμη και κάτω από τα 40 μάλιστα ενώ 4 στους 10 διασωληνωμένους χάνουν την ζωή τους.

249 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξάνεται διαρκώς.

  • Στις 8/10, πριν από έναν μήνα, οι διασωληνωμένοι ήταν 91
  • Στις 2/11, έφτασαν τους 153
  • Στις 6/11, τους 196
  • Χθες, 8/11 οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 228, 137 περισσότεροι δισωληνωμένοι μέσα σε έναν μήνα.

Οι αριθμοί σοκάρουν, 4 στους 10 διασωληνωμένους χάνουν την μάχη και φεύγουν από τη ζωή.

Η εμπειρία της διασωλήνωσης είναι τρομακτική. Ο Γιώργος μόλις 40 ετών βγήκε νικητής. Ακόμα και τώρα 3 μήνες μετά το εξιτήριο τα σημάδια παραμένουν ανεξίτηλα. Μιλάει στο MEGA για όλα όσα αφήνει πίσω του ο ιός.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Πάρα πολύ δύσκολη. Δεν παίρνω ξεκάθαρες απαντήσεις όπως θα περιμέναμε από έναν γιατρό, και είναι λογικό. Ότι με βάση τα δεδομένα ισχύει αυτό αυτό κι αυτό. Δεν ισχύει αυτό στον κοροναϊό. Προσβάλει πολλά όργανα. Προσβάλει και την καρδιά σε πολλούς. Έχω κάνει εξετάσεις από την κορφή ως τα νύχια και συνεχίζω. Δεν έχει τελειώσει ακόμα ο Γολγοθάς».

Τα στοιχεία είναι δραματικά. Νέοι άνθρωποι σαν τον Γιώργο σε μονάδας εντατικής. Ο κοροναϊός δεν κοιτά ηλικίες.

Μια αποδιασωλήνωση… κι ένα εξιτήριο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα τελειώνουν για έναν ασθενή με Covid. Μακροχρόνιες συνέπειες ελλοχεύουν… μυϊκές αδυναμίες, κινητικά προβλήματα, προβλήματα στους πνεύμονες και μετατραυματικές διαταραχές.

Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν η 3 εβδομάδων καραντίνα, θα καταφέρει να αναχαιτίσει την πανδημία και βέβαια αν θα αποσυμπιέσει το ΕΣΥ απελευθερώνοντας κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας…. Τα αποτελέσματα ωστόσο του lockdown θα αργήσουν να φανούν.

Στόχος, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες να έχουμε λιγότερους από 100 διασωληνωμένους. Και λίγότερα από 400 κρούσματα. Διαφορετικά, η παράταση της καραντίνας αποτελεί μονόδρομο.