Αντιδράσεις προκαλούν οι νέοι διάδρομοι που κατασκευάζονται στον βράχο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για βελτίωση της επισκεψιμότητας του μνημείου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «τσιμέντο στην Ακρόπολη» που δεν σέβεται την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του μνημείου.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο από τον Μάιο του 2020 και έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Τότε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη είχε δηλώσει ότι «όταν ολοκληρωθεί το έργο, η εμπειρία της επίσκεψης στον Ιερό Βράχο, όχι μόνο για τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση, αλλά για το ευρύ κοινό θα είναι διαφορετική. Θα υποδέχονται τους επισκέπτες ομαλές ανθεκτικές και σταθερές επιφάνειες, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση, ενώ τα αμαξίδια θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και όχι γραμμικά. Έτσι θα γίνεται αντιληπτός ο ελεύθερος, κατά την αρχαιότητα, χώρος».

Η ανακοίνωση του υπουργείου τον Μάιο του 2020 ανέφερε ότι: «Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΚΑΣ οι νέες διαδρομές θα αναπτυχθούν σε ευθείες και τεθλασμένες γραμμές, ενώ θα αποφευχθούν καμπύλες κατά τον σχεδιασμό. Τόσο οι διάδρομοι των επισκεπτών όσο και τα πλατώματα θα πρέπει να διαστρωθούν με το ίδιο υλικό. Η χρωματική διαφοροποίηση θα αξιοποιείται μόνο για τη δήλωση τον αρχαίων οδεύσεων. Ως εκ τούτου, θα διακρίνεται χρωματικά μόνον η οδός Παναθηναίων (δηλαδή το τμήμα της διαδρομής από τα Προπύλαια έως τη ΒΑ γωνία του Παρθενώνα) και αργότερα η βόρεια οδός, ενώ όλα τα πλατώματα και οι συμβατικές διαδρομές θα αποδίδονται, με άλλη απόχρωση υλικού. Επίσης, θα επισημανθούν με διαφοροποίηση υλικού ή χρώματος τα όρια σημαντικών – αλλά αθέατων μέχρι στιγμής- κτισμάτων επί του βράχου. Προτείνεται να διατηρηθεί και η δυνατότητα κίνησης αμαξιδίων ΑΜΕΑ και στην περιοχή νοτίως του Παρθενώνα. Οι νέες διαστρωματώσεις θα φέρουν μέσο πάχος 8 εκατοστών. Θα επιλεγούν υλικά, με μεγάλη αντοχή, συμβατά με τα μνημεία.»

Η ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε ότι σχετική μελέτη εκπονήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του συνολικού χορηγικού προγράμματος που αφορά στην αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Τι επισημαίνουν οι επικριτές

Οι επικριτές των παρεμβάσεων αυτών υποστηρίζουν ότι η λύση που επιλέχτηκε απειλεί να αλλοιώσει το χαρακτήρα ενός τόσο

σημαντικού μνημείου, στο οποίο δεν αναλογούν τέτοιου είδους κατασκευές.

Στο στόχαστρο βρίσκεται και ο τρόπος που το υπουργείο Πολιτισμού προκρίνει τη μελέτη ενός μη κρατικού Ιδρύματος Πολιτισμού, παρότι το ίδιο διαθέτει όλο το επιστημονικό προσωπικό που θα μπορούσε να εκπονήσει μια σχετική μελέτη, όπως έχει κάνει σε πλήθος αρχαιολογικών χώρων σε όλη τη χώρα.

Ως προς την ποιότητα της λύσης η βασική κριτική είναι ότι υπάρχουν πλήθος άλλες πολύ πιο ήπιες λύσεις που θα εξασφάλιζαν πλήρη επισκεψιμότητα και προσβασιμότητα για ΑμεΑ, χωρίς να δίνουν την εικόνα μιας «τσιμεντωμένης» Ακρόπολης.

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Ύστερα από τον μεγάλο θόρυβο που προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ανακοίνωση σχετικά με τις διαδρομές ΑμεΑ στην Ακρόπολη

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.

Εκφράζει ταυτόχρονα και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Με τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο. Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα προνόμιο όσων δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα στην ανάβαση. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από