Τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter τονίζει:

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές.

Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

«Χαστούκι» και από Μπορέλ

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν για τον Εμμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο twitter.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

Οι επίμαχες δηλώσεις Ερντογάν

Αναφερόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καϊζερί σε εκδήλωση του ΑΚΡ, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε «τι μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια πολιτών του που έχουν διαφορετική θρησκεία”. Παράλληλα αναρωτήθηκε «ποιο είναι το πρόβλημα του Εμανουέλ Μακρόν με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους”, ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

Επίσης με αφορμή την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε τζαμί στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «με τέτοιες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων πολιτών ο ευρωπαϊκός φασισμός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση”.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η Ευρώπη με το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους Μουσουλμάνους προετοιμάζει το δικό της τέλος. Μάλιστα «προειδοποίησε” ότι αν δεν αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση, η Ευρώπη θα καταρρεύσει εκ των έσω.