Ο εκλεκτός της Άγκυρας είναι ο νέος κατοχικός ηγέτης. Ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ επικράτησε του Μουσταφά Ακιντζί στον δεύτερο γύρο των παράνομων εκλογών των κατεχομένων.

Ο Τατάρ έλαβε ποσοστό 51.74%  ενώ ο Ακιντζί έλαβε 48.26%.

Σε σύνολο 738 καλπών ο Τατάρ είναι ο νέος κατοχικός ηγέτης.

Το κλίμα στα δύο επιτελεία

Από νωρίς το απόγευμα στο «επιτελείο» Τατάρ στήθηκαν πανηγύρια με εκατοντάδες υποστηρικτές του να ανεμίζουν τουρκικές σημαίες και σημαίες του παράνομου καθεστώτος.

Απ’ την άλλη, στο επιτελείο Ακιντζί επικρατούσε μούδιασμα αφού ο Τατάρ από νωρίς είχε ελαφρό προβάδισμα σε μια «εκλογική μάχη» στήθος με στήθος.

«Αιχμές» Ακιντζί: Η επιλογή δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα, ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε υπονοούμενα για τη διαδικασία και κατέδειξε ότι η εκλογή Τατάρ «είναι μια επιλογή που δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες».

Ευχήθηκε καλή τύχη στον Ερσίν Τατάρ και έδωσε συγχαρητήρια «σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα». Σημείωσε, επίσης, ότι η επόμενη περίοδος θα είναι το τέλος της 45χρονης πορείας του στην πολιτική ζωή των κατεχομένων.

Mustafa Akıncı, seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yapıyor…

Δημοσιεύτηκε από Kıbrıs Postası στις Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020

Πρώτη αντίδραση από το ΑΚΕΛ

«Η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά αρνητική εξέλιξη, έχοντας υπόψη τις θέσεις του στο Κυπριακό. Ανεξαρτήτως τούτου, ενόψει του γεγονότος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκετές φορές έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά» αναφέρει το ΑΚΕΛ στην πρώτη επίσημη αντίδραση.

«Το ΑΚΕΛ θα προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα» καταλήγει.

Πανηγυρίζει ο Τσαβούσογλου

Από την άλλη πλευρά, η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα ήρθε διά μηνύματος του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγχαίροντας τον Ερσίν Τατάρ, ο Τσαβούσογλου τονίζει ότι θα δουλέψουν μαζί για την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

«Θα προστατέψουμε τα νόμιμα δικαιώματα του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί», σημειώνει.