Τη μονοκρατορία της ΔΕΗ στην υψηλή τάση ηλεκτρικού ρεύματος σπάει η ιδιωτική εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας «Ηρων».

Ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με τη βιομηχανία ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου) στην προμήθεια ρεύματος και την παροχή κι άλλων ενεργειακών υπηρεσιών, αποσπώντας ουσιαστικά έναν από τους μεγάλους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης στην υψηλή τάση.

«Σε μία περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τους νέους όρους και τις τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και έχει ανάψει έντονη αντιπαράθεση για τα θέματα ενεργειακού κόστους ο Ηρωνας με ανταγωνιστικές χρεώσεις και υπηρεσίες δίνει τη δική του απάντηση», σχολιάζουν στελέχη της εταιρείας.

Η στρατηγική συνεργασία του Ηρωνα με τη ΜΕΛ, η οποία είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτιού στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και σε χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, αφορά:

1 Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας των εγκαταστάσεων και των γραμμών παραγωγής της βιομηχανίας ΜΕΛ η οποία βρίσκεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης ΕΠΠΑΘΕ (22ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Εδεσσας). Με την ανταγωνιστική τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει ο  ΗΡΩΝ στη ΜΕΛ, η βιομηχανία επιτυγχάνει σημαντικό περιορισμό στο ενεργειακό της κόστος.

2 Στην εξοικονόμηση ενέργειας, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις που θα οδηγήσουν τη βιομηχανία σε υψηλότερες επιδόσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

3 Στην ηλεκτροκίνηση, όπου η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας μέσω των ειδικά σχεδιασμένων εμπορικών  προγραμμάτων, παρέχει εξαιρετικά συμφέρουσες λύσεις για τη φόρτιση των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων της βιομηχανίας.

4 Στη χορήγηση «Πράσινου Πιστοποιητικού», με το οποίο ο ΗΡΩΝ θα βεβαιώνει ότι μέρος ή και το σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΜΕΛ παράχθηκε από συγκεκριμένες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πακέτο – πρότυπο

Το παρεχόμενο πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας ΗΡΩΝ προς τη βιομηχανία χάρτου αποτελεί «πρότυπο λύσεων απέναντι στο υψηλό ενεργειακό κόστος – το οποίο και είναι το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών βιομηχανιών – δεδομένου ότι επιτρέπει στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό από πλεονεκτικότερη θέση, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι ο ΗΡΩΝ (με μετόχους τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη γαλλική Engie και την Qatar Petroleum) ήταν ο πρώτος ενεργειακός όμιλος στην Ελλάδα που έσπασε το κρατικό μονοπώλιο της ηλεκτροπαραγωγής, κατασκευάζοντας και λειτουργώντας δύο μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 582 MW στη Βοιωτία.

Εξάλλου, όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 24 Ιουλίου, τρεις τουλάχιστον ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν ήδη συμφωνήσει με ισάριθμους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αφήνοντας τη ΔΕΗ. Η μία, όπως ανακοινώθηκε χθες, είναι η ΜΕΛ.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος και η νέα τακτική της δημόσιας εταιρείας να επιδιώκει συμβάσεις που δεν επιβαρύνουν τα οικονομικά της μεγέθη, ωθεί μεγάλες βιομηχανίες στον ανταγωνισμό.

Οι πελάτες της υψηλής τάσης, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το 2019 ζήτησαν ποσότητες ρεύματος 7.000 GWh (γιγαβατώρες). Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο 13% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (52.100 GWh).

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας για τη σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας ρεύματος. Πηγές θέλουν τη διοίκηση της δημόσιας εταιρείας να έχει διαμηνύσει πως δεν μπορεί να δώσει τιμολόγια κάτω του κόστους.