Ο Νίκος Μίχος ο οποίος βάσει της απόφασης του δικαστηρίου κρίθηκε ένοχος για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής – υπήρξε βουλευτής του κόμματος στην Εύβοια, από τον Μάιο – Ιούνιο του 2012, ως τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος καταγγέλοντας ότι «δόθηκε βήμα σε τυχοδιώκτες, αλλοιθωρίζοντες καιροσκόπους και τυχάρπαστους όψιμους εθνικιστές της πλάκας και της αρπαχτής»

Μετά την πρώτη εκλογή του το 2012, τοπικά ΜΜΕ της Εύβοιας τον χαρακτήριζαν ως «πρώην πορτιέρη νυχτερινών κέντρων».

Όπως έχει αναφέρει μάρτυρας της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μίχος χαρακτηριζόταν ως εκδοροσφαγέας που εκπαίδευε μέλη της Χρυσής Αυγής σε τεχνικές με μαχαίρι, χρησιμοποιώντας ως… θύματα πρόβατα και κατσίκια.

Ανάμεσα στα τατουάζ που έχει είναι και ο αριθμός «88» στο αριστερό του χέρι. Ο αριθμός 8, αναφέρεται στο γερμανικό αλφάβητο και στη… νεοναζιστική διάλεκτο χρησιμοποιείται αντί του «H». «ΗΗ» που σημαίνει στην ίδια διάλεκτο «Heil Hitler».

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Τη νύχτα 17 προς 18 Σεπτεμβρίου ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται  από το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. Τις επόμενες ημέρες εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για 32 στελέχη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους και ο Νίκος Μίχος , ο οποίος τελικά αφέθηκε ελέυθερος με περιοριστικούς όρους.

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για

– Ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

– Παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών για τον εφοδιασμό

εγκληματικής οργάνωσης καθώς και για κατοχή ναρκωτικών (χασίς)

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Νίκος Μίχος απολογήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, δηλώνοντας πως δεν ήταν ενήμερος για τη δολοφονική επίθεση του Ρουπακία προς τον Παύλο Φύσσα.

«Την ημέρα της δολοφονίας του Φύσσα ήμουν στην Εύβοια. Με πήραν και μου είπαν ότι έγινε ένα περιστατικό με κάποιον Ρουπακιά, τον οποίο δεν ήξερα. Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Όλοι βρίζαμε. Έγινε ένα μπάχαλο εκείνο το βράδυ. Ξυπνήσαμε και δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Ήταν αισχρό. Όσο πολιτικός αντίπαλος κι αν είσαι με κάποιον δεν κάνεις τέτοιο πράγμα».

Σύμφωνα με την απολογία του Μίχου πάντως, σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκαν Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο σκληρός «πυρήνας» της Χρυσής Αυγής γνώριζαν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το ίδιο βράδυ.

Επίσης ο Μίχος ανέφερε πως στο κόμμα της Χρυσής Αυγής υπήρχαν μέλη, ιεραρχία και τον τελευταίο λόγο είχαν «τα κεντρικά». Παράλληλα κατέθεσε ότι υπήρχε «σεβασμός», δηλαδή υποταγή στον αρχηγό.

«Φυσικά υπήρχε ιεραρχία. Φυσικά υπήρχαν μέλη από κάθε τοπική. Γι’ αυτό και είπα ότι η κάθε τοπική λειτουργούσε ημιαυτόνομα αλλά έπρεπε να δίνει λογαριασμό στα κεντρικά. Εγώ από την τοπική μου στέλναμε αναφορές ότι «αυτά ήταν τα μέλη, αυτοί είναι οι υποστηρικτές»», είπε μεταξύ άλλων.

Οι Νίκος Μίχος σε άλλο σημείο της κατάθεσής του αναφερόμενος στην πορεία του μετά την αποχώρησή του από την οργάνωση, ανέφερε ότι όποιος φεύγει από τη Χρυσή Αυγή «δε μιλάει».

Τα χρόνια της παρουσίας του στη Χρυσή Αυγή αναμίχθηκε σε ουκ ολίγα περιστατικά βίας.

Ο Νίκος Μίχος με τον άλλοτε συνάδελφό του στη Χρυσή Αυγή, Παναγιώταρο. (ΠΗΓΗ: REUTERS)

Η επίθεση στο «Συνεργείο»

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Μίχος  κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για την επίθεση, με τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο», στην Ηλιούπολη, τον Ιούλιο του 2013.

Σύμφωνα με το δικαστικό πόρισμα: Ομάδα είκοσι (20) περίπου ατόμων, που συμμετείχαν σε πορεία πενήντα (50) περίπου δικύκλων με δύο επιβαίνοντες σε κάθε ένα εξ αυτών, φέροντες διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ορισμένοι εξ αυτών κράνη, εισήλθαν σε εκεί υφιστάμενο χώρο με την επωνυμία ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και με τη χρήση λοστών, κονταριών και άλλων αντικειμένων που έφεραν, προκάλεσαν θραύση της εξωτερικής τζαμαρίας και φθορές σε εξοπλισμό της εγκατάστασης. Ανωτέρω δράστες, με τα αντικείμενα που έφεραν επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Παναγιώτη Δριμυλή, που τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν στο εσωτερικό»

Όπως κατέθεσε Παναγιώτης Δριμυλής: «οι συνεπιβάτες των μηχανών κρατούσαν σίδερα και ξύλα, επιτέθηκαν στο χώρο, διαλύοντάς τον, προξενώντας δηλαδή σοβαρές καταστροφές και επιτέθηκαν και σε εμένα προσωπικά, που βρισκόμουν στην είσοδο του χώρου. Η καθηγήτρια των Αγγλικών μαζί με κάποιους μαθητές για να προφυλαχθούν κλειδώθηκαν στην τουαλέτα. Περίπου 10-15 άτομα έπεσαν πάνω μου και με χτυπούσαν με ξύλα και με σίδερα. Προκλήθηκαν κακώσεις και είχα μώλωπες για τρεις μήνες»

Τελικά το δικαστήριο έκρινε τον πρώην ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό και τον Νίκο Μίχο ενόχους ένοχοι για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά μετατροπή της κατηγορίας από απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ενώ ως φυσικοί αυτουργοί σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία κρίθηκαν πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής.

Το επεισόδιο με τους Τατσόπουλο και Πύρρο Δήμα

Τον Ιούνιο του 2014 ο Νίκος Μίχος είχε εμπλακή σε επεισόδιο με τους βουλευτές Πέτρο Τατσόπουλο και Πύρρο Δήμα μέσα στο Κοινοβούλιο.

Ο Χρήστος Παππάς βρισκόταν στο βήμα της Βουλής και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί του, προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου που φώναξε προς τα έδρανα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής «Φασίστες!». Ο Μίχος κατευθύνθηκε προς το μέρος του Τατσόπουλου μέχρι που παρενέβη ο Πύρρος Δήμας, κάνοντας έτσι τον Νίκο Μίχο να σταματήσει.

Επίσης η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, έχει καταγγείλει ότι με χειρονομία ο Νίκος Μίχος την είχε απειλήσει ότι θα της κόψει το λαιμό.

Όταν το 2013, είχε αφεθεί, ενόψει τις ακροαματικής διαδικασίας, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ο Νίκος Μίχος είχε επιτεθεί φραστικά εναντίον των δημοσιογράφων λέγοντας «Θα περάσετε καλά τώρα! (…) Όσοι με κατηγόρησαν! Όσοι με κατηγορούσατε. Θα δείτε τι θα σας κάνουμε. Μέχρι τέλους θα φτάσουμε! Μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσετε»