Με τη λέξη «προσεχώς», δηλαδή με ανοιχτή την ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, άναψε επισήμως το πράσινο φως για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη. Οι ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών συνέπεσαν με την απόφαση αναβολής για μία εβδομάδα της Συνόδου Κορυφής, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις Βρυξέλλες αύριο, λόγω θετικού κρούσματος κορωνοϊού στο ευρύτερο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, το «προσεχώς» αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα επιδιωχθούν καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που εξεταζόταν πριν από την αναβολή της Συνόδου Κορυφής, δεν αποκλείονται εξελίξεις από τις 28 Σεπτεμβρίου, αν και άλλες πληροφορίες έδειχναν ως επικρατέστερο το σενάριο έναρξης των επαφών την εβδομάδα μετά το (νέο πλέον) ορόσημο της Συνόδου Κορυφής στις 1-2 Οκτωβρίου.

Εγκυρες πηγές σημειώνουν ότι στα 24ωρα πριν από τις χθεσινές ανακοινώσεις και τις συζητήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν, για πρώτη φορά μετά τη ρήξη στις σχέσεις των δύο ηγετών που διανύουν μια «ψυχροπολεμική περίοδο», είχε ενεργοποιηθεί έντονα μεταξύ άλλων το τρίγωνο επικοινωνίας Ελλάδα – Γερμανία – Τουρκία (μέσα από τους Ελένη Σουρανή, Γιαν Χέκερ και Ιμπραήμ Καλίν). Και φαίνεται πως είναι αυτό το τρίγωνο Αθήνα – Αγκυρα με τη συμβολή του Βερολίνου που ουσιαστικά «κλείδωσε» την καταρχήν συμφωνία επανέναρξης των συνομιλιών. Κάτι που επισφραγίστηκε προφανώς στη χθεσινή διάρκειας δύο ωρών τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο, τη γερμανίδα καγκελάριο και τον Σαρλ Μισέλ, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας που ανέφερε την Αθήνα και την Αγκυρα ως έτοιμες για συνομιλίες.

Τι μπορεί να αλλάξει η αναβολή της Συνόδου

Τι στάση θα κρατήσει η Τουρκία

Τι ρόλο παίζει η συμφωνία για το προσφυγικό

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ που κυκλοφορεί