Την πλήρη στήριξη τους σε Ελλάδα και Κύπρο, εξέφρασαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7, στην Κορσική, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 που αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη τόσο από τη στήριξη του ευρωπαϊκού Νότου στη χώρα μας, όσο και από τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη- Μακρόν, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, την οποία υπενθυμίζεται διοργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Προειδοποίηση για επέκταση κυρώσεων

Όπως φάνηκε, μάλιστα, από το κείμενο της διακήρυξης των MED7, οι ηγέτες του Νότου, εμμέσως καλούν τους εταίρους τους της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να υιοθετήσουν κυρώσεις που να επεκταθούν ακόμη περισσότερο στο οικονομικό πεδίο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην διακήρυξη για την Τουρκία «εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Τα όρια ανοχής των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στην Τουρκία, περιέγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν που από τα πρώτα λεπτα της ομιλιας του στους εκπροσώπους του τύπου, απηύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας ως «παράνομες» τις προκλήσεις της Τουρκίας και δίνοντας -συμβολικά- το λόγο πρώτα από όλους τους ηγέτες στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως «ο κοινός μας είναι να υπάρχουν κανονικές σχέσεις που θα επιτρέψουν σταθερότητα στην περιοχή με την Τουρκία», με αυστηρή, ωστόσο, προϋπόθεση να «σταματήσουν οι γεωτρήσεις».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να απέχει από «μονομερείς ενέργειες και μονομερείς γεωτρήσεις» και κάνοντας λόγο για αποφυγή της κλιμάκωσης της έντασης επέρριψε ευθύνες στην Άγκυρα λέγοντας ότι «ο διάλογος δεν είναι εφικτός αν στηρίζεται σε αίσθημα επικυριαρχίας».

Μάλιστα αναφέρθηκε στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ενώ έκανε εκτενείς αναφορές στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Η Τουρκία έχει περιθώριο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής να αλλάξει στάση

«Τα συμπεράσματα της 7ης Συνόδου χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στέλνουν στην παράγραφο 6 ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: Αν η Τουρκία θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7 , υπενθυμίζοντας ότι για την Ελλάδα ισχύει το: «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Μεσόγειο «ζωτικό χώρο για την ασφάλεια της Ευρώπης» αναφέροντας με νόημα ότι «αυτή δεν εκχωρείται σε τρίτους».

Παράλληλα έστειλε και μήνυμα προς τους εταίρους: «Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη», επισήμανε, καλώντας και πάλι την Άγκυρα «να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες» ως προϋπόθεση για διάλογο.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει στο status quo των διερευνητικών επαφών του 2016, προκρίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «υπάρχει πάντα η λύση της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου», ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης των προσφύγων, από την Τουρκία, υπογράμμισε πως «για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του προσφυγικού η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό αποτελεί μόνο μία πτυχή του ζητήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη».

Αναστασιάδης : Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε «την ομόφωνη θέση, αλλά και την αποφασιστικότητα» των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Στη δήλωσή του μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «με την κοινή διακήρυξη συμφωνήσαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων κυρώσεων έναντι όλων όσοι έχουν εμπλοκή στις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο, καθώς και ότι το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι «κάλεσε επανειλημμένως την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών ή και την υποβολή, αν αρνούνται, της όλης υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ενόψει της επερχόμενης συζήτησης για την Τουρκία στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας, συνεπούς και ισχυρής αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα, εφόσον δεν υπάρξει σεβασμός προς τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων ηγετών και συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη -Μακρόν

Την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας- Γαλλίας σηματοδότησε η χθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα και τη σύμπλευση των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά τη στρατηγική απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και χαρακτηρίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό «εξαιρετικά γόνιμη», υπήρξε απόλυτη συμφωνία σε σχέση με την κατάσταση την Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

«Υπογραμμίστηκε ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοιχτός», τόνισε σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο υπογράμμισε παράλληλα ότι «διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία».

Στη συνάντηση, τέθηκαν επί τάπητος το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, καθώς και  η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Αναφορικά με το τι σημαίνει αυτό, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο.

«Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας» δήλωσε, μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης ο κ. Μακρόν, ο οποίος επανέλαβε στη συνέχεια  την πάγια ελληνική θέση ότι δηλαδή ο ελληνοτουρκικός «διάλογος δεν είναι εφικτός, αν βασίζεται σε εγκατάλειψη επικυριαρχίας ή αίσθημα ενοχής».