Μπορεί η κυβέρνηση να μην υιοθέτησε – παρά την έξαρση των κρουσμάτων – τις εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για καθολική χρήση μάσκας , ωστόσο φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι η χρήση και σε εξωτερικούς χώρους.

Διόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος τόνισε με νόημα πως η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής θα αξιολογείται ανά τρεις ημέρες και βάσει αυτής θα αποφασίζεται η επόμενη ημέρα.

Ο προβληματισμός για τη συνεχή έξαρση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο» ήταν έκδηλος στη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Τα 659 κρούσματα κοροναϊού μόλις σε δύο ημέρες (372 χθες και 287 σήμερα) έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες οι οποίες βλέπουν ότι η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Αττική, αρχίζει να… ξεφεύγει επικίνδυνα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής του μέτρου καθολικής χρήσης μάσκας άφησε το απόγευμα ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αποκλειστικό ρεπορτάζ του in.gr, το οποίο είχε αποκαλύψει ότι το εν λόγω μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι.

«Καθολική χρήση μάσκας αν δούμε πιο βαριές εικόνες»

«Για καθολική χρήση μάσκας εάν και εφόσον δούμε πιο βαριές εικόνες, είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε. Ήδη σε κάποιες περιοχές έχει εφαρμοστεί» είπε ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας σε ερώτηση του in.gr.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας άφησε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφερόμενος στα μέτρα είπε ότι η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής θα αξιολογείται ανά τρεις ημέρες και βάσει αυτής θα αποφασίζεται η επόμενη ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτο το in.gr είχε αποκαλύψει ότι πολλοί λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει στην κυβέρνηση την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, αλλά κρίθηκε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Φαίνεται πάντως πως πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ο Στέλιος Πέτσας το πρωί είπε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι μια τέτοια πρόταση, ωστόσο, οι απαντήσεις των κ. Μαγιορκίνη και Χαρδαλιά έδειξαν ότι το μέτρο αυτό παραμένει στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθεί όταν χρειαστεί.

Κρίσιμος Σεπτέμβριος

ότι υπάρχει η σκέψη για καθολική χρήση της μάσκας και αυτό θα κριθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και πόσο αυτά θα χειροτερεύουν,

«Είμαστε σε συναγερμό»

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής ιατρικού τμήματος πανεπιστημίου Πατρών, ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ήταν απρόσμενος σε σύγκριση με τον αριθμό των προηγούμενων ημερών, αλλά όχι κάτι μη αναμενόμενο.

«Σίγουρα ο αριθμός είναι μεγάλος και θα δούμε τι θα συμβεί και τις προσεχείς μέρες».

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι ο Σεπτέμβρης είναι κρίσιμος μήνας στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς μετά θα μπούμε σε κλειστούς χώρους.

«Είμαστε σε εγρήγορση, σε φάση συναγερμού. Πρέπει να τηρούμε τη συμμόρφωση με τα μέτρα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ‘σπάσουμε’ τη διασπορά».