Η τελετή θεμελίωσης της συμβολικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, η οποία θα είναι μικρογραφία του ιστορικού ναού στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε σε τέμενος, πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Χαμά της Συρίας.

Η τελετή της θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε παρουσία ρώσων και σύρων αξιωματούχων αλλά και κατοίκων της περιοχής.

Σύροι πολιτοφύλακες, που στηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα φτιάξουν, με τη βοήθεια των Ρώσων, μια νέα εκκλησία στη Συρία, αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, ως απάντηση στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Πότε θα είναι έτοιμη

Ο διοικητής της ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία, Αλεξάντρ Τσάικο, απευθύνθηκε στο κοινό κατά τη διάρκεια της τελετής, κάνοντας λόγο για «γέφυρα ιστορικής σημασίας μεταξύ των καλύτερων και πνευματικών ηθικών παραδόσεων του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος».

Σύμφωνα με τον Τσάικο, η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους και η εκκλησία θα λειτουργεί ως τόπος λατρείας.

Πώς θα είναι η «μίνι Αγία Σοφία»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για έργο ιδιωτικής χρηματοδότησης και δεν έχει πολιτικό πλαίσιο.

«Αυτό είναι ένα ιδιωτικό έργο, θα χρηματοδοτηθεί επίσης ιδιωτικά. Ακόμη και το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να χτιστεί η εκκλησία ανήκει σε μια οικογένεια χριστιανών της Συρίας, των οποίων οι πρόγονοι αντιστάθηκαν στους Τούρκους τη δεκαετία του 1920, όπως όλοι οι Σύροι εκείνη την εποχή. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μια μεγαλοπρεπή κατασκευή: θα είναι μια μικρή εκκλησία. Δεν νομίζω ότι αξίζει της απήχησης της Αγίας Σοφίας» είχε δηλώσει προ ημερών ο διοικητής της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας στη συγκεκριμένη πόλη, Ναμπίλ Αμπντάλα,

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατασκευή του ναού ευλογήθηκε από τον Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας.