Άγνωστοι μασκοφόροι άνδρες άρπαξαν την κύρια φιγούρα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Μαρία Κολεσνίκοβα, από δρόμο στο κέντρο της πρωτεύουσας, του Μινσκ, τη Δευτέρα και την απομάκρυναν με ένα μίνι βαν, όπως δήλωσαν μάρτυρες στα τοπικά ΜΜΕ.

Η Κολεσνίκοβα ήταν μία από τις συνεργάτιδες της εκστρατείας της υποψήφιας της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία υποστηρίζει ότι νίκησε τις αμφισβητούμενες εκλογές εναντίον του επί σειρά ετών προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου.

Η Κολεσνίκοβα φέρεται να απήχθη λίγο μετά τις 10 το πρωί (τοπική ώρα) ενώ περπατούσε κοντά σε μουσείο του Μινσκ. Άλλα τρία μέλη του συμβουλίου συντονισμού της αντιπολίτευσης έχουν επίσης εξαφανιστεί, με την υπόθεση να φαίνεται να αποτελεί στοχευμένη προσπάθεια των αρχών να εξαλείψουν το κίνημα διαδηλώσεων.

Η Κολεσνίκοβα ήταν η πλέον εξέχουσα πολιτική φιγούρα που παρέμενε στο εσωτερικό της Λευκορωσίας.

Η νίκη του Λουκασένκο – σε μια εκλογική αναμέτρηση που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι νοθεύτηκε – προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις. Την Κυριακή, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στην κατοικία του προέδρου, καλώντας τον να παραιτηθεί. Οι δυνάμεις καταστολής, φορώντας καλύμματα στο πρόσωπο, συνέλαβαν 633 άτομα. Συμμορίες εγκληματιών υπέρ της κυβέρνησης ξυλοκοπούσαν διαδηλωτές που επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Παραμένει άγνωστο ποιος απήγαγε την Κολεσνίκοβα. Οι συνάδελφοί της από το συμβο΄θλιο συντονισμού που έχουν εξαφανιστεί περιλαμβάνουν τον Αντόν Ροντνένκοφ, τον Ιβάν Κράβστοφ και τον Μαξίμ Μπογκρέτσοφ. Η ομάδα τύπου της αγνοείται επίσης.

Τι δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας

Μιλώντας στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tut.by, μια γυναίκα ονόματι Αναστασία δήλωσε ότι είδε την Κολεσνίκοβα στον δρόμο. Όπως είπε, ήταν έτοιμη να την προσεγγίσει για να την ευχαριστήσει για το έργο της, όταν άλλαξε γνώμη επειδή σκέφτηκε ότι η Κολεσνίκοβα έμοιαζε εξαντλημένη.

Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Στη συνέχεια παρατήρησα ένα σκούρο μίνι βαν με το λόγκο «Svyaz» στο πλάι, παρκαρισμένο κοντά στο μουσείο. Συνέχισα και έπειτα άκουσα τον ήχο ενός τηλεφώνου να πέφτει στην άσφαλτο. Γύρισα και είδα ανθρώπους με πολιτικά και μάσκες, να σέρνουν τη Μαρία μέσα στο βαν. Το τηλέφωνο εκτοξεύτηκε από το χέρι της. Ένας από αυτούς το πήρε, πήδηξε μέσα στο βαν και έφυγαν».

Όπως δημοσίευσε το Tut.by, το τηλέφωνο της Κολεσνίκοβα δεν απαντά.

Αυτοεξόριστοι και εξαφανισμένοι

Ο εκπρόσωπος τύπου της, Ροντνένκοφ, επιβεβαίωσε την απαγωγή της, όμως 40 λεπτά αργότερα εξαφανίστηκε και ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι σύμμαχοί της αναφέρουν ότι ελέγχουν το ενδεχόμενο κράτησής της. Η αστυνομία του Μινσκ δήλωσε σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι δεν έχει συλλάβει την Κολεσνίκοβα.

Πριν τις εκλογές, η Κολεσνίκοβα είχε ενώσει τις δυνάμεις της με την υποψήφια πρόεδρο της αντιπολίτευσης, Τιχανόφσκαγια, η οποία αργότερα δραπέτευσε στη Λιθουανία και την Βερόνικα Τσεπκάλο, η οποία έχει επίσης εγκαταλείψει τη χώρα. Άλλη μια κορυφαία ακτιβίστρια, η Όλγκα Κοβάλκοβα, έφτασε στην Πολωνία την Κυριακή, λέγοντας ότι απειλήθηκε με σύλληψη σε περίπτωση που έμενε στη Λευκορωσία.

Στις 31 Αυγούστου, η Κολεσνίκοβα είχε ανακοινώσει την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος, του Together, με την ομάδα του φυλακισμένου αρχηγού της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Μπαμπαρίκο, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν.

Πηγή: www.theguardian.com