Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η επίσκεψη γίνεται λίγα 24ωρα μετά την μερική άρση του εμπάργκο όπλων από την αμερικανική κυβέρνηση και μετά τις NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις στη δικαιοδοσία της ΑΟΖ Κύπρου.

Ήδη από τη Δευτέρα αναμένεται να ληφθούν δρακόντεια μέτρα φρούρησης τόσο στην Λάρνακα, όπου αναμένεται να προσγειωθεί το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, όσο και στη Λευκωσία.

Ο κ. Λαβρόφ θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, όσο και γενικότερα την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι η γνωστοποίηση της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Λευκωσία έγινε στις 19 Αυγούστου 2020 σε ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον ίδιο και τον Κύπριο υπουργό Εκωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας.

Σε αυτές, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την προσήλωσή τους στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.