Be kind» (να είστε καλοί). Με αυτή τη φράση αποχαιρετά τους τηλεθεατές της στο «Ellen DeGeneres Show» σχεδόν δύο δεκαετίες. Η σταρ της μικρής οθόνης Ελεν ΝτεΤζένερις έχει καταφέρει να κερδίσει δόξα και χρήμα με την πετυχημένη εκπομπή της και χιλιάδες υποστηρικτές. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μέρος της επιτυχίας της είναι η συμπάθεια που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της δύσκολης ζωής της. Η σεξουαλική κακοποίηση στα 16 από τον πατριό της, η κατάθλιψη, ο τραγικός θάνατος της Κατ, της πρώτης της αγαπημένης, είναι μερικές σκοτεινές σελίδες από το παρελθόν της που διεγείρουν αισθήματα συμπάθειας. Αυτή όμως η εικόνα της συμπαθούς, ευγενικής και καλοσυνάτης οικοδέσποινας που έχτισε όλα αυτά τα χρόνια και που πάνω της χτίστηκε η εντυπωσιακή πορεία της κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα βγαίνουν στο φως με στοιχεία και επώνυμες καταγγελίες ανθρώπων που την έζησαν από κοντά – είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως καλεσμένοι – και υποστηρίζουν ότι η εικόνα που βγάζει μπροστά από τις κάμερες δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Από τα τελευταία επεισόδια του πολέμου που έχει ξεσπάσει στα μέσα μαζικής δικτύωσης μεταξύ των αμετανόητων υποστηρικτών και των πολέμιων της Ελεν ΝτεΤζένερις τροφοδότησε η δημοσιοποίηση που έκανε εν μέσω καραντίνας. Το βίντεο που ανέβασε στο Instagram όπου συνέκρινε τον αυτοπεριορισμό του lockdown με φυλακή προκάλεσε εκατομμύρια likes αλλά και πολλά επικριτικά σχόλια. Οχι άδικα, αφού είναι ατυχές να παραλληλίζει κανείς ένα κελί μερικών τετραγωνικών μέτρων με την έπαυλή της στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας, η οποία κοστίζει 27 εκατομμύρια δολάρια. Η παρουσιάστρια στο βίντεο έλεγε: «Στην καραντίνα έμαθα πώς μπορεί να είναι κάποιος στη φυλακή. Κυρίως γιατί φοράω τα ίδια ρούχα για δέκα μέρες και όλοι εδώ είναι γκέι. Αισθάνομαι άσχημα για τα παιδιά στο σπίτι, τους φοιτητές, τους γονείς. Νιώθω άσχημα για πολλούς ανθρώπους. Αλλά νομίζω πως πολλοί άνθρωποι εκεί έξω χρειάζονται ενθάρρυνση και αυτό θα κάνω!». Την ίδια στιγμή στο Διαδίκτυο κυκλοφορούσαν βίντεο που μιλούσαν για τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι κρατούμενοι να προσβληθούν από κορωνοϊό και έλεγαν πως είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, κάνοντας τη δημοσίευση της Ελεν ΝτεΤζένερις να φαίνεται τουλάχιστον γελοία.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο σε αξία και βαρύτητα σε σχέση με όσα της καταλογίζουν. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μια έκθεση η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του «Variety» υποστηρίζει ότι η Ελεν ΝτεΤζένερις την περίοδο της πανδημίας – η εκπομπή μεταδιδόταν από το σαλόνι του σπιτιού της – μείωσε τους σταθερούς εργαζομένους της εκπομπής της για να προσλάβει ελεύθερους επαγγελματίες. Η απάντηση που έδωσε η εταιρεία παραγωγής Warner στο «Variety» έκανε λόγο για μια συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων του συνδικάτου και ότι κανένας εργαζόμενος δεν είχε χάσει τη δουλειά του.

Τι έχει ειπωθεί

Αλλά το μένος των δημοσιευμάτων και των ιστοριών που περιγράφουν το πιο σκληρό πρόσωπο της σουπερστάρ δεν έχει τέλος. Μόνο στο Twitter έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 ιστορίες προσώπων που έχουν μια τρομακτική εμπειρία μαζί της και δεν διστάζουν να εκτοξεύσουν χαρακτηρισμούς. «Είναι ένας από τους χειρότερους ανθρώπους στον κόσμο» ανέφερε μια σερβιτόρα, η οποία λίγο έλειψε να χάσει τη δουλειά της έπειτα από καταγγελία της Ελεν ΝτεΤζένερις. Γιατί να τα βάλει η παρουσιάστρια μαζί της; Οπως λέει η 35χρονη Κρις Φάραχ, «εργαζόμουν στη Real Food Daily και σέρβιρα μπραντς στην Ελεν και τη σύντροφό της. Η Ελεν έγραψε επιστολή προς τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και διαμαρτυρήθηκε γιατί είχε ξεφλουδίσει το βερνίκι των νυχιών μου. Παραλίγο να με απολύσουν».

Ενα άλλο περιστατικό συνεργάτη της περιγράφει την ευαίσθητη όσφρηση που έχει η παρουσιάστρια. Υποστηρίζει ότι όλοι όσοι σκόπευαν να εισέλθουν στο γραφείο της για να της μιλήσουν από κοντά θα έπρεπε να μασούν τσίχλα. Για τον λόγο αυτό είχε έξω από την πόρτα ένα μπολ με διάφορες γεύσεις. Αν πάλι πίστευε η βασίλισσα της μικρής οθόνης ότι κάποιος μύριζε περισσότερο από όσο μπορούσε ν’ αντέξει, τον έστελνε σπίτι του.

Η αγένειά της και η κακοτροπιά της όμως δεν σταματούν εδώ, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Κάποια καλεσμένη τής είχε κάνει δώρο ένα ομοίωμά της για να την ευχαριστήσει. Η παρουσιάστρια δεν δίστασε να το χλευάσει κάνοντας διάφορα ειρωνικά σχόλια για να προκαλέσει το γέλιο. Κατάφερε όμως να κάνει την καλεσμένη της να μετανιώσει για τη στιγμή που πήγε στην εκπομπή της και που της πρόσφερε το δώρο.

Τα περιστατικά που περιγράφουν τη δύσκολη Ελεν συνεχίζονται. Το 2014, όταν η ΝτεΤζένερις ήταν οικοδέσποινα στην απονομή των Οσκαρ, ένας από τους φύλακες, ο Τομ Μέιτζεκακ, είχε δηλώσει: «Δεν μου είπε ποτέ «γεια» ή «ευχαριστώ», με κοίταζε λοξά, ήταν πολύ κρύα και στην πραγματικότητα η συμπεριφορά της σε ανθρώπους οι οποίοι είναι έξω από τον κύκλο της είναι υποτιμητική».