Η Ελλάδα πάντα έδειξε ότι είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική  Ερντογάν – Τσαβούσογλου.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξήγησε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα σε τρεις περιπτώσεις τα πράγματα δεν πήγαν στον Ερντογάν όπως τα περίμενε και ειδικότερα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο που η Ελλάδα ανέδειξε ότι είναι παράνομο, στον Έβρο όπου η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της και τα σύνορα της ΕΕ ενώ παράλληλα προχωρά με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Δεν γίνεται διάλογος με πλαίσιο – ακορντεόν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση με την Άγκυρα αν δεν προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση για παράδειγμα με την ακύρωση ή τη μη ανανέωση της παράνομης Navtex και αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα «για να δούμε ότι υπάρχει συνέπεια από πλευράς Τουρκίας στις ενέργειές της».

Τόνισε επίσης πως ο διάλογος με την Τουρκία δεν είναι «γενικός και αφηρημένος», ούτε οι συζητήσεις γίνονται με ένα πλαίσιο – ακορντεόν, αλλά είναι πολύ συγκεκριμένο, των διερευνητικών επαφών.

Οι κυρώσεις θα δαγκώνουν

Για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα από την ΕΕ, ο κ. Πέτσας είπε ότι ο κ. Μπορέλ θα καταθέσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κατάλογο μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, αλλά σε κάθε περίπτωση «είναι βέβαιο ότι οι κυρώσεις θα δαγκώνουν».

Σχετικά με χώρες που έως τώρα ήταν διστακτικές στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι έχουν αντιληφθεί πλέον όλοι οι εταίροι και όχι μόνο η Γερμανία, ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από τη Δύση.

Καινοφανές ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί ονομαστική ενώ δεν έχει θέση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στηλίτευσε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στον νόμο για την κύρωση του Συμφώνου για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο τη στιγμή μάλιστα που έχει ανακοινώσει ότι θα δηλώσει παρόν. Χαρακτήρισε καινοφανή την κίνηση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ζητά ονομαστική για ένα θέμα στο οποίο δεν έχει θέση.

Επεσήμανε επίσης, ότι υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δηλώσει ότι οι δυο συμφωνίες για τις ΑΟΖ είναι επωφελείς για την Ελλάδα και θα μπορούσαν να ψηφιστούν.

«Όταν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας –φαντάζομαι, θα πρέπει να δουν οι βουλευτές αν θα βάλουν πάνω από το εθνικό συμφέρον το κομματικό και την κομματική πειθαρχία», τόνισε χαρακτηριστικά.