Πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO) οδηγίες για τη διαχείριση ασθενών με καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Διεθνής ομάδα επιστημόνων συνέλεξε και αξιολόγησε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση ασθενών με κακοήθειες την εποχή της πανδημίας COVID-19. Τα τρέχοντα δεδομένα αποτελούν πραγματική πρόκληση για τους κλινικούς ιατρούς καθώς καλούνται να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτική φροντίδα σε ασθενείς με κακοήθειες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τον Δρ. Curigliano, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας του Μιλάνο στην Ιταλία, η γενική σύσταση είναι ότι μια αντικαρκινική θεραπεία δεν θα πρέπει να καθυστερήσει ή να διακοπεί όταν μπορεί να επηρεάσει την ολική επιβίωση των ασθενών. Και αυτό ισχύει για τις περισσότερες θεραπείες με αναστολείς σημείων ελέγχου του κυτταρικού κύκλου, μη κυτταροτοξικές στοχευμένες θεραπείες και για ορισμένες περιπτώσεις νεο-επικουρικών ή επικουρικών θεραπειών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται είναι εξατομικευμένες και εξαρτώνται από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς, το είδος και τη φάση της νόσου. Επιπρόσθετα, ένα άλλο σημαντικό σημείο στις πρόσφατες οδηγίες της ESMO έγκειται στην επισήμανση ότι δεν θα πρέπει όλοι οι ασθενείς με κακοήθειες να χαρακτηρίζονται ως ευπαθείς ομάδες ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον τύπο της κακοήθειας και το στάδιο της νόσου, καθώς αυτό πιθανώς να οδηγούσε σε ακατάλληλη αντιμετώπιση. Παρά το γεγονός ότι νωρίτερα κατά τα αρχικά στάδια της πανδημίας οι ασθενείς με καρκίνο αναφέρθηκε ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κορωνοϊού καθώς και πιο σοβαρή λοίμωξη, πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί ασθενείς με συμπαγείς όγκους δεν είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή νόσο COVID-19 συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Οι οδηγίες της ESMO σημειώνουν ότι με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, μόνο οι ασθενείς που είναι ηλικιωμένοι, με πολλαπλές συννοσηρότητες και λαμβάνουν χημειοθεραπεία είναι ευάλωτοι στη μόλυνση από SARS-CoV-2. Σε αυτή την ομάδα ασθενών συνιστάται πριν από την έναρξη θεραπείας να πραγματοποιείται έλεγχος για πιθανή λοίμωξη COVID-19 με PCR για ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2.

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ