Η επόμενη ημέρα των φονικών εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού βρίσκει την πρωτεύουσα του Λιβάνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βυθισμένη σε πολιτική αβεβαιότητα μετά και την παραίτηση της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο λαός ζητά απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που προέκυψαν και δείχνουν χρόνια αδράνεια και αμέλεια σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού.

Μια εβδομάδα μετά τη φονική έκρηξη, δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αποκαλύπτει πως η πολιτική ηγεσία γνώριζε για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν.

Προειδοποιήσεις προς την πολιτική ηγεσία

Ειδικότερα, αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου είχαν προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας για το φορτίο των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που βρισκόταν αποθηκευμένο στο λιμάνι της Βηρυτού και τον κίνδυνο ενδεχόμενης έκρηξης που θα καταστρέψει την πρωτεύουσα.

Όπως αποκαλύπτεται, έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας σχετικά με γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη περιελάμβανε αναφορά σε ιδιωτική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο Μισέλ Αούν και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ με ημερομηνία 20 Ιουλίου.

Ενώ το περιεχόμενο της επιστολής δεν περιλαμβανόταν στην έκθεση που είδε το Reuters, ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι συνόψισε τα πορίσματα δικαστικής έρευνας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ουσίες έπρεπε να ασφαλιστούν άμεσα.

«Υπήρχε κίνδυνος το υλικό αυτό, εάν κλαπεί, να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Στο τέλος της έρευνας, ο Γενικός Εισαγγελέας ετοίμασε μια έκθεση που στάλθηκε στις αρχές» είπε, αναφερόμενος στην επιστολή που εστάλη στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο από τη Γενική Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, η οποία επιβλέπει την ασφάλεια λιμένων.

«Τους προειδοποίησα ότι αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει τη Βηρυτό αν εκραγεί» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της επιστολής.

Επιβεβαιώνει ο παραιτηθείς πρωθυπουργός

Σημειώνεται πως η προεδρία δεν σχολίασε την αποκάλυψη για την επιστολή της 20ής Ιουλίου, ενώ ο γενικός εισαγγελέας της χώρας δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα του πρακτορείου.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του παραιτηθέντος πρωθυπουργού δήλωσε πως ο πρωθυπουργός έλαβε την επιστολή στις 20 Ιουλίου και στάλθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας. «Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε το αρχείο 14 ημέρες πριν από την έκρηξη και ενήργησε μέσα σε λίγες μέρες. Οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν πάνω από έξι χρόνια και δεν έκαναν τίποτα».